fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilatović siguran u kompromis o budžetu

Milatović siguran u kompromis o budžetu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, saopštio je da je siguran da će doći do adekvatnog kompromisa o budžetu za narednu godinu, te da će on biti usvojen u parlamentu do kraja godine u mjeri u kojoj je fiskalno održiv.

Milatović je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da vjeruje da će poslanici odgovorno pristupiti kad je u pitanju program Evropa sad i da će ga podržati u parlamentu.

“To je nešto što građani očekuju od njih i ovaj potez premijera ide u tom pravcu, da se kroz razgovor s predstavnicima parlamentarne većine dođe do odgovarajućih rješenja”, naveo je Milatović.

On je poručio da su bolji životni standard građana, konkurentnija privreda i ubrzanje evropskih integracije, ključni zadaci Vlade, prenosi portal RTCG.

“Mi smo jasno na tom putu i od tog puta se apsolutno neće odustati”, poručio je Milatović.

On je dodao da je vrijednost predloženih amandmana u parlamentu oko 400 miliona EUR i podsjetio da je Vlada predložila budžet sa pretpostavkom deficita za narednu godinu od 3,8 odsto.

“Uz sve ove dodatne amandmane deficit bi bio 12-13 odsto, a to je sasvim sigurno fiskalno neodgovorno i takav budžet ne bi smio usvojen”, upozorio je Milatović.

Na pitanje u kojem dijelu očekuje kompromise, Milatović je odgovorio da bi do dogovora moglo doći u dijelu koji se tiče penzija i dječjih dodataka.

“Ne bih želio da govorim dok ne dođe do dogovora, a sve u cilju postizanja fiskalno odgovornog budžeta”, dodao je Milatović.

On je optimista da će budžet do kraja godine biti usvojen na fiskalno odgovoran način.

“Naći će se politički kompromisi koji neće ugroziti održivost naših javnih finansija. Ne želim da vjerujem da će bilo ko u parlamentu uskratiti građane za sve benefite koje donosi program Evropa sad”, poručio je Milatović.

Govoreći o situaciji u Kombinatu aluminijuma (KAP), Milatović je rekao da je Vlada podržala zajednički stav ministarstava kapitalnih investicija i ekonomskog razvoja da fabrika smanji proizvodnju u Elektrolizi na bazi tehnološkog kontinuiteta, kako bi se umanjili troškovi struje prema Elektroprivredi (EPCG).

“Jedan društveno odgovoran poslodavac bi trebalo da prihvati fer ponudu Vlade da se riješi problem. Sa stanovišta Ministarstva ekonomskog razvoja, mi smo ove godine isplatili 4,7 miliona EUR za socijalni program za radnike KAP u stečaje. Jedan dio tih radnika je ponovo zaposlen u KAP-u u vlasništvu Uniproma”, zaključio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ervin Ibrahimović, Bošnjačka stranka, premijer Milojko Spajić, pitanje, premijerski sat

Ibrahimović: Hoće li Crna Gora podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović pitao je premijera Milojka Spajića...