fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilatović: EBRD može biti ključni partner u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata

Milatović: EBRD može biti ključni partner u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je ključni strateški partner u kreiranju održive ekonomije, saopštio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović i posebno istakao važnost njihove ekspertske podrške i povoljnih uslova za kreditiranje nastavka izgradnje auto-puta.

On je priredio u Rezidenciji na Cetinju radni doručak za predsjednicu EBRD-a, Odile Renaud-Basso i članove njene delegacije, što predstavlja drugi susret Milatovića i predsjednice EBRD-a, nakon prošlogodišnjeg susreta u Londonu.

Tokom razgovora, Milatović je predstavnike EBRD-a upoznao sa rezultatima koje je Crna Gora postigla u prethodnom periodu na polju vladavine prava i nezavisnosti institucija što, kako je ocijenio, otvara prostor za dalje inteziviranje investicionog ciklusa u našoj zemlji.

On je dodao da upravo uz podršku partnera iz EBRD-a naša administracija unapređuje svoje kapacitete i priprema se za što bolje iskorištavanje pristupnih fondova EU.

Milatović je ukazao na značajne potencijale koje Crna Gora ima na polju obnovljivih izvora energije, naglasivši da postoji interesovanje međunarodnih investitora, posebno za solarnu energiju koja, kako je kazao, do sada u našoj zemlji nije u potpunosti iskorištena.

Renaud-Basso kazala je da podržava Crnu Goru u daljem sprovođenju reformi i privlačenju stranih investicija u pravcu pridruživanja EU u skladu sa strateškim prioritetima EBRD-a, koji uključuju plan zelene tranzicije, poboljšanje kapaciteta privatnog sektora i povezanosti, uključujući prekogranični transport, energetiku i digitalnu povezanost.

Sagovornici su saradnju Crne Gore i EBRD-a ocijenili kao odličnu i sadržajnu, podsjetivši na brojne zajedničke projekte koji su u prethodnom periodu realizovani u našoj državi.

Takođe, Milatović je ukazao na doprinos EBRD-a u smislu jačanja konkurentnosti naših malih i srednjih preduzeća i istakao važnost da uz podršku EBRD-a u najskorijem roku dođe do uspostavljanja kreditno-garantnog fonda.

Milatović je poručio da Crna Gora ima veliku razvojnu šansu na polju zelene tranzicije, za šta je zatražio podršku EBRD-a i u narednom periodu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Punktovi EPCG neće raditi tokom praznika

Nikšić , (MINA-BUSINESS) – Informativno naplatni punktovi Elektroprivrede (EPCG), tokom predstojećih praznika, neće raditi...