fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilatović: Crna Gora snažno podržava i promoviše Zajedničko regionalno tržište

Milatović: Crna Gora snažno podržava i promoviše Zajedničko regionalno tržište

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora snažno podržava i promoviše Zajedničko regionalno tržište, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović na Samitu zemalja Zapadnog Balkana.

On je, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, na poziv njemačkog saveznog ministra za ekonomska pitanja i energetiku, Petera Altmaiera, učestvovao na poslovnom forumu u okviru Samita na kojem se razgovaralo o izazovima i perspektivama Zajedničkog regionalnog tržišta.

“Nakon toga je održan i ministarski sastanak na kojem je nastavljena i produbljena diskusija sa zemljama partnerima Berlinskog procesa, Evropskom komisijom i predstavnicima poslovnih udruženja”, navodi se u saopštenju.

Milatović je kazao da Crna Gora snažno podržava i promoviše Zajedničko regionalno tržište, kao i da će Vlada uložiti dodatne napore kako bi se taj proces ubrzao.

“Kako bi ekonomija cijelog regiona Zapadnog Balkana bila uspješna priča, vjerujemo da svaka zemlja mora da posegne za još većim reformama”, rekao je Milatović.

On je upoznao prisutne sa reformama koje sprovodi nova Vlada, koje uključuju digitalizaciju državne uprave sa meritokratskim pristupom za sva nova zapošljavanja.

“Takođe smo startovali sa velikom reformom tržišta rada, naročito u dijelu Zavoda za zapošljavanje za koji vjerujemo da mora biti u potpunosti digitalizovan i fokusiraniji na prekvalifikaciju i bolju pripremu nezaposlenih za tržište rada”, rekao je Milatović.

On je kazao da Vlada teži predvidljivoj i održivoj fiskalnoj ekonomiji imajući u vidu da je pad ekonomske aktivnosti prethodne godine bio najveći pad u Evropi i budžetskog deficita od 11 odsto.

“Ove godine imamo oporavak turističkog sektora i energičniju ekonomsku aktivnost što nas vodi ka stabilnoj ekonomiji sa komitovanim deficitom budžeta od tri odsto”, ukazao je Milatović.

Iz Ministarstva su naveli da je na ministarskom sastanku potvrđena posvećenost brzom i potpunom sprovođenju Akcionog plana za zajedničko Regionalno tržište.

“Naglašeno je da Investicioni forum komore Zapadnog Balkana (ZB6CIF), igra važnu ulogu u sprovođenju Zajedničkog regionalnog tržišta, kao najvažnijeg projekta koji će olakšati približavanje regiona ekonomskim standardima i procedurama Evropske unije (EU)”, kaže se u saopštenju.

Učesnici su, kako se dodaje, pozdravili punu primjenu Sporazuma o regionalnom romingu i početak režima besplatnog rominga na Zapadnom Balkanu od 1. jula i kazali da su spremni da nastave rad na Mapi puta kako bi se osiguralo smanjenje troškova rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

“Učesnici Berlinskog procesa saglasni su da je prevazilaženje posljedica COVID-19 pandemije glavni izazov, ali i prilika za bližu regionalnu saradnju i dalje produbljivanje ekonomske saradnje sa EU”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Vlada i Ministarstvo snažno podržavaju zaključke sa ministarskog sastanka, kako bi se, uz podršku Njemačke i ostalih zemalja učesnika Berlinskog procesa, ispunio zajednički cilj ka ostvarenju evropske perspektive regiona i integraciji zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...