fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMihailović: Kupovinom domaćih proizvoda osnažujemo jedni druge

Mihailović: Kupovinom domaćih proizvoda osnažujemo jedni druge

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kupovinom domaćih proizvoda osnažuje se lokalna zajednica i država, ali i pojedinci međusobno, jer se kreiraju prilike za pokretanje biznisa i otvaraju vrata za nove poslovne inicijative, saopštio je izvršni direktor Radionice pašte, Danilo Mihailović.

On je u podkastu koji je Privredna komora (PKCG) kreirala kao dio kampanje Snaga je u svima nama, kazao da pravi crnogorski proizvod, ali da sirovinu uvozi.

“Sa svog aspketa, želim da ojačam dobavljače, pa se možda neko odluči da uzgaja pšenicu i proizvodi brašno koje je potrebno meni ili drugim radionicama kora, kolača i slično. Možda u nekom narednom periodu budemo mogli da proizvedemo tehnologiju, pa uvoz svedemo na minimum i budemo u mogućnosti da proizvodimo apsolutno domaće crnogorske proizvode”, rekao je Mihailović.

Od nekoga ko je sanjao da bude košarkaš, preko konobara do diplomiranog marketera, Mihailović je svoj poslovni put, ipak, trasirao u potpuno drugom smjeru.

Danas je, kako je saopšteno iz PKCG, vlasnik uspješnog biznisa – proizvodi domaću crnogorsku paštu, koju boji na prirodan način.

“Počeo sam od nule, kao vlasnik firme nijesam znao ni kako izgleda faktura, ali sam učio. Mislim da nije novac prepreka, već naš potencijal i naša želja da trajemo, da je to glavno. Za uspjeh u poslu mnogo je važno znanje i stičete ga sve vrijeme. To je najveći kapital, jer bez novca možete da ostanete, ali ne i bez znanja koje ste stekli”, rekao je Mihailović.

Od početka je imao podršku najuže porodice, koliko god je bilo neobično da “sin prvjenac stavi kecelju i uzme oklagiju”. Put do savršene pašte trajala je skoro godinu i po.

Na tržište je izašao tek kada su stručnjaci ocijenili da je proizvod spreman za taj korak. Danas pašta sama sebe prodaje šireći broj korisnika preko preporuka, što mu je bio i cilj, jer smatra da nije dobar prodavac.

Mihailović je ocijenio da je uspjeh postigao zato što se opredijelio da rizikuje, nije tražio sigurnost, posvećuje se 24 sata biznisu i nudi tržištu premium najkvalitetnije proizvode, od kojih ne želi da odstupi.

“Imao sam dosta situacija kada neko kaže da mu izaberem proizvod kao za neku važnu ličnost, a da sam ja po tom pitanju potpuno bezbrižan, jer mi je ista pašta i za najvažnijeg i za možda najmanje važnog nekog čovjeka”, rekao je Mihailović.

Za pokretanje biznis nije presudan novac, već istrajnost pojedinca. Ipak, za mlade ima i savjet i kaže da poslovi u ugostiteljstvu, pa makar i sezonski, mogu biti dobar start – jer možete da uštedite za početni kapital za svoj biznis, ali i da dosta toga naučite kroz kontakte sa kolegama i drugim ljudima koje srijećete kroz posao.

“Mislim da je dobro da prije pokretanja sopstvenog biznisa steknete iskustvo u nekoj većoj kompaniji, da biste naučili kako funkcioniše sistem”, kazao je Mihailović i istakao značaj koji je za njega imao rad u jednoj velikoj multinacionalnoj kompaniji koja posluje u Ulcinju.

Osvrnuo se i na podršku lokalne i državne uprave privrednicima. Za sebe je, kako je kazao, nije dobio, osim jednom od Glavnog grada koji ga je sa dvije hiljade EUR podržao kao kreativnog proizvođača.

Mihailović smatra da je potrebno više razumijevanja administracije za situaciju na terenu, kao i da krute zakone treba prilagođavati onome sa čime se privrednici suočavaju u svom svakodnevnom poslovanju.

Prema njegovim riječima, na greškama treba učiti i biti istrajan u onome što se želi i radi, prilagođavati se zahtjevima tržišta, ali ne praviti kompromise sa kvalitetom proizvoda.

“To je nešto što omogućava trajanje brenda”, tvrdi Mihailović.

Teško je, kako je rekao, izračunati koliko košta odricanje za privatni biznis.

“Moja najveća investicija u moj posao je vrijeme, energija, posvećenost, odricanje od svega onoga što se moglo uraditi za to vrijeme”, dodao je Mihailović.

Na pitanje o rizicima, on je naveo da oni uvijek postoje u biznisu i da su podsticaj, te da iz prepreka koje se savladavaju treba učiti.

Cio podkast može se pogledati na YouTube kanalu PKCG https://www.youtube.com/watch?v=DYOZZL57i4I.

Mihailović je bio gost drugog od ukupno 12 podkasta PKCG koji će se emitovati do kraja godine, svakog petka u 21 sat i 30 minuta na drugom program RTCG i Youtube kanalu PKCG.

U razgovorima se istražuju ključne teme vezane za biznis okruženje kroz prizmu mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća, direktno iz perspektive vlasnika tih kompanija.

Kroz kampanju Snaga je u svima nama, PKCG želi da podigne svijest o važnosti crnogorske biznis zajednice, kroz pružanje podrške postojećim preduzetnicima i motivišući buduće liderke i lidere da se odvaže na preduzetničke korake.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Razmjena iskustva u oblasti digitalizacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Iskustvo Mađarske u oblasti reforme javne uprave i na polju digitalizacije...