fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMedojević: Vlada može ograničiti cijene goriva i životnih namirnica

Medojević: Vlada može ograničiti cijene goriva i životnih namirnica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada ima sva potrebna ustavna ovlašćenja i mehanizme da ograniči cijene goriva i osnovnih životnih namirnica i bez usvajanja predloženih zakona u Skupštini, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

“Vlada može u ponedeljak da zamrzne cijene goriva ili da ih smanji za planiranih 40 centi, a da kompanijama koje se bave prometom i distribucijom goriva obezbjedi subvencije iz budžeta. Vlada može i da ograniči profitnu maržu firmama na promet određenih strateških roba i usluga, dok traju vanredne okolnosti”, naveo je Medojević u saopštenju.

On je dodao da država mora intervenisati u uslovima poremećaja na tržištu i da na raspolaganju ima čitav niz mehanizama. Sistemski se, kako je kazao, mora raditi hitno na formiranje robnih rezervi i izgradnji određenih elemenata i instituta koji su imanentni ratnim ekonomijama.

“Za to je potrebna Vlada koju će voditi vizionari, patriote i iskusni poznavaoci djelovanja Vlade i državnih institucija i službi u uslovima ratnih dešavanja. Potrebna je sinergija u djelovanju Vlade, privrede, privatnog kapitala, političke elite i stanovništa, ozbiljne i efikasne, konkretne mjere i aktivnosti i puna solidarnost sa ranjivijim kategorijama stanovništva”, rekao je Medojević.

On smatra da su dobri bilateralni odnosi sa komšijama u regionu, posebno sa Srbijom, krucijalni, jer su u uslovima ratova i kriza najvažniji dobri odnosi sa najbližima.

“Brisel, Berlin, Vašington i Moskva su u tim uslovima još dalji i ne mogu nam pomoći”, poručio je Medojević.

On je upozorio da ova kriza nije privremenog i regionalnog kataktera i da država mora biti spremna za dugotrajnu borbu za očuvanje mira i stabilnosti, biološke i ekonomske supstance.

“U uslovima vanrednih ratnih dešavanja u Evropi i u cilju ublažavanja negativnih posledica na vitalne nacionalne i državne interese, ne treba se libiti i od uvođenja vanrednog stanja”, zaključio je Medojević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Radoviću trofej u crnogorskom finalu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski stonoteniser Filip Radović pobjednik je međunarodnog parastonoteniskog turnira Montenegro 2024...