fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMedojević traži preporuke za člana Odbora direktora Prve banke

Medojević traži preporuke za člana Odbora direktora Prve banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević, obratio se pismom čelnim ljudima Centralne banke (CBCG), Uprave prihoda i carina i Državne revizorske institucije (DRI) u cilju dobijanja neophodnih preporuka za izbor za člana borda direktora Prve banke.

On je preporuke za izbor na tu funkciju, u skladu sa propisanim procedurama, a u ime manjinskog akcionara Elektroprivrede (EPCG) tražio od guvernera CBCG Radoja Žugića, direktora Uprave prihoda i carina, Aleksandra Damjanovića i člana Senata DRI, Branislava Radulovića.

Medojević, koji je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), u svom pismu je podsjetio da je od 2009. do 2016. obavljao funkciju člana Odbora za ekonomiju, budžet i finansije Skupštine, gdje je razmatrao i odlučivao o čitavom nizu zakona, odluka, izvještaja, pa između ostalog, i o zakonu o predlogu budžeta, završnom računu budžeta, izvještaju DRI o reviziji završnog računa budžeta, finansijskim planovima i izvještajima nezavisnih regulatora, pa među njima i CBCG.

Medojević je takođe učestvovao u kontrolnim i konsultativnim saslušanjima ministara, direktora nezavisnih agencija, guvernera CBCG, kao i usvajanju zakona o bankama.

Medojević je Žugića i doskorašnjeg kolegu iz skupštinskih klupa, Aleksandra Damjanovića, podsjetio da su u ulogama ministra finansija ili guvernera Centralne banke, ali i kao poslanici u Skupštini imali mogućnost da se uvjere u njegovu kompetentnost, znanje, poznavanje finansijskog i sistema javnih finansija, uloge i funkcije Centralne banke, kao i njegovo poznavanje procjene rizika poslovanja pojedinih banaka, poznavanje kriterijuma Bazel 1 i 2, sistemskih rizika poslovanja banaka, kao i rizika od pranja novca stečenog kriminalom i finansiranje terorizma.

Medojević je Radulovića podsjetio da je kao predstavnik DRI kroz aktivnosti u Skupštini imao mnogobrojne prilike da raspravlja sa njim o veoma važnim dokumentima i izvještajima.

Medojević je u završnom dijelu pisma kazao da se nada da će kroz neposredni uvid u njegovu kompetentnost, znanje i vještine potrebne za kontrolu poslovanja komercijalne banke i zaštitu prava manjinskog akcionara EPCG, čelni ljudi CBCG i Uprave prihoda, ali i član Senata DRI dati objektivnu i nepristrasnu preporuku za njegovo imenovanje za člana borda direktora Prve banke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, saobraćajne nezgode u Crnoj Gori

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...