fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMedojević: Moja uloga je zaštita imovine EPCG od negativnog scenarija u Prvoj...

Medojević: Moja uloga je zaštita imovine EPCG od negativnog scenarija u Prvoj banci

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević, saopštio je da njegova uloga u bordu direktora Prve banke treba da bude zaštita interesa i kapitala Elektroprivrede (EPCG) u slučaju realno negativnog scenarija u toj finansijskoj kompaniji.

“Prihvatio sam predlog predsjednika Odbora direktora EPCG, Milutina Đukanovića, da budem član borda direktora Prve banke u ime EPCG, isključivo zbog činjenice da je situacija u toj sistemskoj banci veoma složena i da je imovina EPCG, zbog njene izrazite izloženosti prema Prvoj banci, ugrožena«, naveo je Medojević u saopštenju.

On je dodao da je njegov jedini uslov da tu funkciju obavlja volonterski i bez ikakve nadoknade.

»Moja uloga u bordu direktora treba da bude da zaštitim intrerese manjinskog akcionara EPCG – depozite od više desetina miliona EUR koje EPCG ima u toj banci, njihov manjinski kapital i druga sredstva po viđenju u slučaju negativnog razvoja situacije sa poslovanjem banke«, kazao je Medojević.

On je rekao da je zbog lošeg menadžmenta i pogrešnih procjena kreditnog rizika, Prva banka već decenijama glavni generator toksičnih nenaplativih kredita koje, zbog izostanka kontrole Centralne banke (CBCG), distribuira po bankarskom i finansijskom sistemu, kontaminirajući tako čitav finansijski sistem.

»Toksičnost aktive Prve banke je glavni sistemski rizik finansijskog sistema Crne Gore. Nenaplative i kredite sa neadekvatnim obezbjeđenjem Prva banka je plasirala drugim bankama, za šta je posebno bila specijalizovana Hypo Alpe Adria banka, off shore fondovima i fiktivnim kompanijama, a u posljednje vrijeme državnom Investiciono-razvojnom fondu (IRF), čija je aktiva puna toksičnih kredita Prve banke«, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, armija univerzitetskih profesora, doktora nauka, eksperata iz Crne Gore, ali i regiona, dobijala je novac od Prve banke da pomognu u kozmetičkom friziranju bilansa banke i prikrivanja rupe u njenom kapitalu.

»Ovaj put Međunarodni monetarni fond (MMF) nije povjerovao izvještajima zvaničnog revizora Prve banke, TPA iz Beograda, i naložio je CBCG da se angažuje Ernest&Young (EY) iz Njemačke, koji je pripremio izvještaj o superviziji bilansa«, naveo je Medojević.

On je kazao da je sporan jedan veliki transfer toksične aktive banke preko češkog fonda APS koji se vuče od 2011. godine i koji je, prema saznanjima Medojevića, posljedica odluke menadžmenta Prve banke da sa računa jednog klijenta, bez njegovog odobrenja, prenese i potroši za nepoznate svrhe više desetina miliona EUR, namijenjenih za kupovinu trgovačkog broda.

»Do tih saznanja sam došao kroz kontrolno saslušanje Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) u vezi djelovanja jednog narkoklana iz Crne Gore, kada nam je prezentovana dokumentacija o namjeri tog klana da kupi trgovački brod koji je već počeo da se pravi u jednom brodogradilištu u Aziji«, dodao je Medojević.

Supervizija EY je, kako je rekao, utvrdila negativni kapital Prve banke i koeficijent adekvatnosti kapitala koji je mnogo ispod zakonom propisanog nivoa.

»Banka je potkapitalizovana i postoje samo dva scenarija – ili da je vlasnici dokapitaliziju ili da CBCG smijeni menadžment, uvede privremene mjere i postavi svoje predstavnike«, saopštio je Medojević.

Prema njegovim riječima, višedecenijsko ćutanje CBCG na friziranje poslovnih bilansa i loše upravljanje bankom dovelo je u opasnost depozite i imovinu EPCG.

»Ja sam svoj angažman shvatio kao pokušaj spasavanja novca i imovine EPCG. Nažalost, zbog tolerisanja takve poslovne prakse menadžmenta Prve banke ugroženi su i depoziti državnih institucija, opština, fondova, državnih preduzeća, budžeta, privrede i građana, jer postoji realni rizik od odlaska banke u stečaj«, upozorio je Medojević.

On je kazao da su, nažalost, premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija Milojko Spajić zauzeti osnivanjem stranke i isprobavanjem majbaha i džipa i da ne pokazuju nikakav interes za dešavanja u banci koja je bila stub finansijskih i kriminalno-švercerskih aktivnosti prethodnog režima, a čije poslovanje predstavlja tempiranu bombu za finansijski sistem zemlje.

»Guverner CBCG Radoje Žugić najbolje zna koliko sam ja kompetentan ili nijesam za tu ulogu. Uostalom, osjetio je dobro moje “neznanje” na sopstvenoj koži na sjednicama Odbora za ekonomiju i budžet i u skupštinskim debatama«, zaključio je Medojević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...