fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMarić: Koeficijenti zaposlenih u Institutu bili sramno mali

Marić: Koeficijenti zaposlenih u Institutu bili sramno mali

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Koeficijenti zaposlenih u Institutu „Simo Milošević“ bili su sramno mali, pogotovo medicinskom kadru, te da je bila velika borba da se izjednače sa onima u javnom zdravstvu, saopštio je njegov direktor Savo Marić.

Marić je u emisiji Mreža TVCG kazao da je taj problem mogao mnogo ranije da se riješi i da se nada da će se nastaviti trend redovnih isplata zarada u Institutu.

Zarade zaposlenim u Institutu Igalo ubuduće će se obračunavati po koeficijentima po kojima se obračunavaju plate zaposlenima u javnom zdravstvu.

“Bila je velika borba da se ti koeficijenti izjednače sa onima kakvi su u javnom zdravstvu i istovremeno da zaustavimo tužbe radnika koje su bile baš zbog tih koeficijenata, jer nijesu bili isplaćivani koliko zaslužuju”, rekao je Marić, prenosi portal RTCG.

Marić smatra da je taj problem mogao mnogo ranije da se riješi.

“Mislio sam da će Kolektivni ugovor biti ove godine mnogo ranije usaglašen. Međutim, morali smo pojedine stvake iz ugovora da usaglasimo sa zakonom, vraćan je nekoliko puta na doradu da bi on bio zadovaljajući i da bi se usvojio u Vladi”, kazao je Marić.

On je dodao da su gotovo svi radnici tužili Institut zbog kašnjenja zarada.

Marić smatra da je bila pogrešna procjena Instituta da radnici mogu da uđu u tužbe, a da ih neće ostvariti, odnosno da neće biti pozitivne po njih.

“Smatram da je onda kada su već prve presude došle i bile pozitivne u korist radnika, a negativne po Institut, trebao menadžment da reaguje i da već tada koeficijente poravna sa javnim zdravstvom. Kako to nije učinjeno, ušlo se u višegodišnje tužbe radnika koje su završene u njihovu korist i samim tim učinjena je velika šteta Institutu”, saopštio je Marić.

Marić je kazao da on i predstavnici Odbora direktora Instituta često nemaju isto razmišljanje kako dalje treba da ide Institut, te da je finansijski izvještaj do 31. avgusta u minusu 770 hiljada EUR.

“Jedna od tema bila je finansijski izvještaj do 31. avgusta. On je u minusu 770 hiljada EUR. Predstavnici Odbora direktora nijesu zadovoljni, a ne može niko ni biti kada je u minusu, ali mi smo u ovoj godini od 1. januara do 31. avgusta vratili 2,5 miliona EUR po pitanju tužbi radnika”, naveo je Marić.

Da nije bilo toga, Institut bi, prema njegovim riječima, bio u plusu iako kapaciteti nijesu bili uposleni kao prošle godine za vrijeme sezone.

Marić je dodao da je ranije bilo veoma loše raspoloženje među radnicima u Institutu, ali da se sada vidi promjena.

“Pacijenti i gosti Instituta nikada nijesu osjetili ništa, posebno to što nijesmo dobijali platu tri mjeseca. Svi su se trudili da se to ne osjeti kod pacijenata”, rekao je Marić.

On je poručio i da se nada da će se nastaviti trend redovnih isplata plata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pezer i Obradović najbolji u Draževini

Podgorica, (MINA) – Reprezentativac Bosne i Hercegovine, Mesud Pezer i Anđela Obradović iz Srbije,...