fbpx
NaslovnicaMINA BusinessManji promet na berzi

Manji promet na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Manji promet i pad indeksa obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je saopšteno da je značajan broj stranih kompanija zainteresovan za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare od Mateševa do Andrijevice.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je blago na 809,59 poena, a MONEX na 11,037,96 bodova.

Promet, koji je realizovan krzo 52 transakcije, iznosio je 328,17 hiljada i bio je 1,7 puta manji od prošlosedmičnog.

Najveći udio u prometu imale su države obveznice, i to 64,93 odsto. Njima je trgovano za 213,09 hiljada EUR.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, kazao je da država, kada je riječ o nastavku gradnje autoputa, neće ući u dalja zaduživanja.

„Zadovoljni smo što u ovom trenutku imamo značajan broj kompanija koje se interesuju za model privatno-javnog partnerstva. Pored kineskih, sada imamo dvije britanske i jednu italijansku koje se interesuju, tako da ćemo od velikog broja tih kompanija vjerovatno moći da odaberemo najbolju, u smislu da uradi taj projekat kvalitetno, što jeftinije i u što kraćem roku“, rekao je Nurković.

Premijer Duško Marković saopštio je takođe ove sedmice da ne postoje bilo kakva otvorena pitanja u vezi sa realizacijom kredita uzetog od Exim banke za gradnju dionice autoputa Bar-Boljare, niti da država kasni sa otplatama, budući da period otplata nije ni počeo.

“Period otplate kredita počinje u julu 2021. godine i iznosiće 66,4 miliona USD godišnje, tokom 14 godina otplate, a činiće oko jedne petine ukupnog javnog duga”, rekao je Marković u parlamentu tokom Premijerskog sata.

Do sada je, kako je precizirao, povučeno oko 655 miliona USD iz kineskog kredita, a završetak prve dionice autoputa se očekuje tokom naredne godine.

Dionica Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera pala je 16,3 odsto na 6,07 EUR. Na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara te kompanije podržana je odluka o odvajanju i osnivanju novog društva koje u svom sastavu ima hotele Sveti Stefan i Miločer, sa pripadajućim zemljišnim kompleksom.

Prema dnevnom redu Skupštine, razmatralo se osam predloga odluka o uslovima i načinu odvajanja uz osnivanje novog društva, smanjenju osnovnog kapitala, emisiji akcija, statutu, izboru borda novog društva, imenovanju revizora i o izmjenama statuta HG Budvanska rivijera.

Akcija Elektroprivrede (EPCG) oslabila je 3,4 odsto na 3,72 EUR. Ta elektroenergetska kompanija je jedina dostavila ponudu na javni oglas za izbor snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdjevanje električnom energijom u Crnoj Gori.

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva ekonomije, Tenderska komisija je na otvaranju ponuda, 24. maja, konstatovala da je ponuda EPCG, kao jedinog ponuđača, formalno ispravna.

EPCG je prilikom vrednovanja ponude osvojila maksimalnih 100 poena.

Pale su dionice Jugopeterola tri odsto na 11,84 EUR, Solane “Bajo Sekulić” 1,7 odsto na 1,78 EUR i Instituta “Simo Milošević” blago na 26,29 EUR.

Ove sedmice je stečajna uprava oglasila novu prodaju imovine Atlas banke. Ovlašćeni za prodaju nepokretnosti je advokat Zorica Đukanović, prenosi Dan.

Predmet javnog nadmetanja su nekretnine Atlas banke u Podgorici u Ulici Stanka Dragojevića, za koje je početna cijena 1,99 miliona EUR.

Takođe, na prodaju je oglašena i imovina te banke u Opštini Bar, za koju je određena početna cijena od 785 hiljada EUR.

Akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) pala je 1,4 odsto na 68,05 centi. Akcionari te kompanije su na sjednici Skupštine odlučili da se prošlogodišnja neto dobit od 4,2 miliona EUR doda neraspoređenoj, odnosno akumuliranoj iz prethodnih godina.

Akcionari su takođe jednoglasno usvojili izvještaj o poslovanju CGES-a za prošlu godinu i finansijske iskaze sa izvještajem nezavisnog revizora.

Ove sedmice su rasle dionice Crnogorskog Telekoma 7,3 odsto na 1,62 EUR i barske Marine 2,6 odsto na 1,95 EUR.

Akcije Plantaža, Port of Adrie, Luke Bar i Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Velika plaža zadržale su prošlosedmične vrijednosti.

Fondovima se trgovalo za svega 488,65 EUR. Euforond je rastao 19 odsto na 0,5 centi, dok se dionica Trenda zadržala na prošlosedmičnih 4,91 cent.

Promet na MTP ME tržištu, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, iznosio je 10,81 hiljadu EUR.

Najčitanije