fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMađarska 4iG potpisala pismo o namjerama o kupovini Telenora u Crnoj Gori

Mađarska 4iG potpisala pismo o namjerama o kupovini Telenora u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mađarska kompanija 4iG potpisala je pismo o namjerama sa podružnicom PPF Telecom Group za sticanje 100 odsto udjela u Telenoru, vodećim operatorom mobilne telefonije u Crnoj Gori.

Ta kompanija je najavila svoju drugu međunarodnu akviziciju, koja će omogućiti društvu da nastavi da gradi svoj telekomunikacioni portfolio.

Investiciono društvo PPF Group, osnovano u Češkoj, preuzelo je Telenor Crna Gora 2018. godine, zajedno sa nekoliko regionalnih operatera mobilne telefonije. Neobavezujući ugovor o detaljima transakcije ugovorne strane su najavile na Budimpeštanskoj berzi.

„Telenor Crna Gora apsolutni je lider na tržištu među crnogorskim mobilnim operaterima, sa 338 hiljada pretplatnika i prihodom od 43 miliona EUR u prošloj godini. Glavni prihod ovog društva sa sjedištem u Podgorici dolazi od privatnih, 50 odsto, i poslovnih pretplatnika, 17 odsto“, rekli su iz kompanije.

Telenor, kako su dodali, ima 150 baznih stanica u privatnom vlasništvu koje pokrivaju sve glavne puteve, većinu tunela i sve plaže i zimska turistička odmarališta u Crnoj Gori. Zahvaljujući tome, Telenor Crna Gora svojim mobilnim uslugama pokriva više od 98 procenata crnogorskog stanovništva svojim 4G signalom, pružajući stabilnu platformu za rast i kapacitete za ostvarivanje prihoda.

Izvršni direktor kompanije 4iG, Gellert Jaszai, nakon najave o kupovini, rekao je da je akvizacija Telenora u skladu sa regionalnom strategijom širenja kompanije 4iG, a stabilno dosadašnje poslovanje i tržišna pozicija Telenora, kao i snažni kapaciteti za stvaranje prihoda, mogu kompaniji 4iG donijeti visoku dodatnu vrijednost.

„Vidimo značajan potencijal rasta u regionu Zapadnog Balkana i očekujemo da bi tokom narednih pet godina ekonomski rast regije mogao biti značajno podstaknut proširenjem Evropske unije. Stoga, namjeravamo da dodatno povećamo svoje prisustvo u regionu, pored akvizicije koju smo upravo najavili. U tom cilju kontinuirano istražujemo mogućnosti ulaganja u telekomunikacije i IT sektor“, naveo je Jaszai.

Prema preliminarnom dogovoru, 4iG će početi dubinsku analizu poslovanja društva koje je predmet akvizicije, čiji se rezultati očekuju krajem septembra i koji će ovoj kompaniji omogućiti da da konačnu ponudu za akviziciju Telenora. Ugovorne strane su se dogovorile da zaključe transakciju najkasnije do 3. novembra, uz saglasnost crnogorskih vlasti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije