fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLuka Bar nema osnova da zaključuje dugoročne ugovore o zakupu

Luka Bar nema osnova da zaključuje dugoročne ugovore o zakupu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković stopirao je namjere menadžmenta Luke Bar da nastavi sa praksom zaključivanja dugoročnih ugovora o zakupu prostora i infrastrukture kompanije, jer smatra da je to suprotno odredbama Zakona o lukama.

Vijesti pišu da je do zabrane došlo nakon pregovora menadžmenta kompanije, kojom rukovodi direktor Zarija Franović, sa firmom TCK Montenegro u vezi sa sklapanjem ugovora o obavljanju djelatnosti u Slobodnoj zoni Luke Bar na period do 2030. godine.

“Shodno članu Zakona o lukama lučko zemljište i infrastruktura su u državnoj svojini. Pravo na korišćenje dijela luke, obavljanja privrednih djelatnosti kao i izgradnje, rekonstrukcije ili održavanja kao i finansiranja operativne infrastrukture i suprastrukture, za luku od nacionalnog značaja može shodno Zakonu o lukama dodijeliti jedino Vlada, uz zaključivanje ugovora o koncesiji”, naveo je Nurković 14. septembra u mišljenju, kojim je zabranio posao menadžmentu Luke, a poslao ga je Franoviću i Odboru direktora.

Nurković je naveo da organ uprave nadležan za luke, na osnovu člana Zakona o lukama vodi upravne i sa njima povezane stručne poslove koji se odnose na brigu o izgradnji, rekonstrukciji, održavanju, upravljanju, zaštiti i unaprijeđenju luke i kontrolu nad izgradnjom, rekonstrukcijom, održavanjem i zaštitom lučke infrastrukture i suprastrukture.

Nurković je u svom mišljenju zaključio da Luka Bar nema pravnog osnova da zaključuje dugoročne ugovore suprotno odredbama Zakona o lukama sve dok se pravno ne uredi osnov korišćenja koncesionog područja Luke Bar sa nadležnim organima.
(kraj) sam

Najčitanije