fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKuća maslina predata na upravljanje Opštini Bar

Kuća maslina predata na upravljanje Opštini Bar

Bar, (MINA-BUSINESS) – Kuća maslina predata je na upravljanje Opštini Bar i biće dom za sve crnogorske maslinare, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave, Dušan Raičević.

Raičević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, potpisali su ugovor o davanju na ustupanje i korišćenje tog objekta Opštini Bar, na period od pet godina uz mogućnost produženja.

Iz te lokalne samouprave su saopštili da su potpisivanjem ugovora stvoreni preduslovi da se taj savremeni, višenamjenski objekat, stavi u punu funkciju i da se valorizuju njegovi proizvodni, edukativni, adminitrativni, promotivni i prodajno – izložbeni kapaciteti, te da kao takav bude centar crnogorskog maslinarstva i dom za sve crnogorske maslinare i njihova udruženja.

Predstavljen je i idejni projekat uređenja enterijera prodajnog prostora Kuće maslina koji je, za potrebe Opštine Bar, izradio projektantski tim biroa ARHING inžinjenirng, a koji je ujedno bio zadužen i za izradu glavnog projekta izgradnje objekta.

Raičević je zahvalio Jokoviću i resornom Ministarstvu na realizovanim aktivnostima koje su omogućile da se, nakon dvije godine čekanja, u kratkom vremenskom periodu definiše način upravljanja Kućom maslina, kao posebno vrijednim resursom za Bar i Crnu Goru.

„Nacionalna Kuća maslina, u čiju izgradnju su i Opština i država uložile značajna sredstva, konačno će biti iskorišćena na pravi način za potrebe maslinarstva, maslinarske kulture i svih maslinara sa područja našeg grada i cijelog crnogorskog primorja“, rekao je Raičević.

On je dodao da će već u narednim mjesecima, kroz niz aktivnosti, staviti u funkciju sve segmente objekta.

„Posebno raduje iskazana spremnost Ministarstva da i u narednoj fazi, koja podrazumijeva nabavku linije za preradu i proizvodnju, djelujemo zajednički, te da efikasno i što skorije obezbijedimo neophodnu opremu“, kazao je Raičević.

Joković je saopštio da je zadovoljan zbog pronalaska adekvatnog modela upravljanja i predaje ovog objekta na korišćenje lokalnoj upravi.

„Posebno sam srećan jer će objekat, koji već izvjesno vrijeme stoji neiskorišćen, biti stavljen u funkciju na dobrobit maslinara i grada Bara. Opština Bar preduzima neophodne korake kako bi što skorije otvorila vrata Kuće maslina i doprinijela unapređenju maslinarstva i proizvodnji maslinovog ulja. Uvjeren sam da će se time dati i jedna nova turistička vrijednost gradu prepoznatom po Staroj maslini i dugoj maslinarskoj tradiciji“, poručio je Joković.

Kuća maslina je objekat u kojem će se obavljati prerada i proizvoditi ulje, pakovanje i etiketiranje, kao i održavati radionice, seminari i obuke.

Objekat će služiti i kao izložbeni i prodajni centar, sa ciljem prenošenenja znanja i iskustva u proizvodnji maslinovog ulja, podizanja novih i održavanja postojećih zasada maslina, te promocije maslinarstva i drugih poljoprivrednih djelatnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije