fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrpljama kroz Bjelasicu

Krpljama kroz Bjelasicu

Kolašin, (MINA-BUSINESS) – Turistička agencija Montenegro Phototrekking organizovala je u nedjelju takozvanu snowshoeing i ligulašku turu za 30-ak zaljubljenika u snijeg na Bjelasici.

Kako je objasnio Darko Šarčević iz te agencije, ekipa je krenula sa skijališta Kolašin 1600.

“Malo smo se švercovali. Izašli smo žičarom na dvije hiljade metara nadmorske visine. Onda smo lagano silazili pored skijaških staza i uključili se na grebene Bjelasice i nastavili dalje do skijališta Kolašin 1450”, rekao je Šarčević agenciji Mediabiro.

Inače, termin snowshoeing odnosi se na šetnju sa krpljama, odnosno reketima za tenis koji se montiraju na cipele, dok ligulin predstavlja veliki plastični tanjir na koji se sjedne i kliza po snijegu – nešto poput sankanja.

“Snijega ima više nego dovoljno. Mala je žal što je polegao, pa je nije bio baš idealan za snowshoeing, ali većina učesnika se uvjerila da su krplje spas jer pomažu da se ne propadne u snijeg”, objasnio je Šarčević.

Tura je, prema njegovoj ocjeni, bila lagana, čak i za početnike. Prešli su svega sedam i po kilometara, a ni visinska razlika nije bila velika.

“Tako da su čak i neki, koji su prvi put išli, prtili snijeg i pravili stazu kako bi nama bilo lakše. Nadamo se da će biti dovoljno snijega da ponovimo snowshoeing na nekoj drugoj lokaciji, ili opet na Bjelasici koja je prelijepa i idealna za ovaj vid rekreacije”, dodao je Šarčević.

Na krplje je u nedjelju prvi put stao Nebojša Kuburović, inače po vokaciji novinar, koji je naveo da je pet sati provedenih na Bjelasici pun pogodak za zimske mjesece.

“To je poseban užitak, novo iskustvo. Iskusni vodič Darko Šarčević nije ništa prepuštao slučaju, vodio nas je kroz Bjelasicu i bjeline te naše planine. Izmaći se iz Podgorice i posjetiti zimski ambijent Bjelasice, ovaj sniježni raj, je pun pogodak. Svakome bih definitivno preporučio ovu turu”, poručio je Kuburović.

Najčitanije

CEFTA validatori pozitivno ocijenili Program AEO Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Crna Gora je dobila pozitivnu ocjenu za svoj Program ovlašćenih privrednih...