fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKroz institut odloženog krivičnog gonjenja vraćeno preko milion EUR

Kroz institut odloženog krivičnog gonjenja vraćeno preko milion EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja Crnoj Gori je vraćena imovinska korist, odnosno pričinjena šteta, u iznosu od preko milion EUR, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Predstavnici SDT-a su saopštili da nijesu tačni navodi teksta pod nazivom Platiš NKT-u i ne moraš u zatvor, koji je u subotu objavljen u dnevnom listu Dan, na osnovu kojeg se, kako su kazali, može zaključiti da je taj institut primijenjen u odnosu na sve uhapšene u predmetu pod nazivom Bora.

Oni tvrde da to nije tačno, kao ni tvrdnja da je do zaključivanja instituta odloženog krivičnog gonjenja došlo i u slučajevima u kojima on ne može biti primijenjen.

„U tekstu se, takođe, kao veoma važna ne ističe činjenica da su osobe u odnosu na koje je primijenjen institut obavezne da nadoknade svu nastalu štetu i da, osim toga, uplate određeni iznos u humanitarne svrhe“, navodi se u saopštenju SDT-a.

Oni su podsjetili da SDT sprovodi istragu protiv velikog broja građana i preduzeća kojima se na teret stavljaju različita krivična djela, a između ostalog i utaja poreza i doprinosa u predmetima pod nazivom Vardar, Klap i Bora.

„Institut odloženog krivičnog gonjenja nije primijenjen za sve protiv kojih je donijeta naredba o sprovođenju istrage, već kod određenog broja građana i preduzeća protiv kojih je podnijet izvještaj kao dopuna krivične prijave u predmetima Klap i Bora za krivično djelo utaja poreza i doprinosa, u odnosu na koja se može primijeniti taj institut“, saopšteno je iz SDT-a.

Oni su objasnili da su počinioci tog krivičnog djela, primjenom instituta, obavezani da otklone štetnu posljedicu, odnosno da nadoknade štetu pričinjenu državi i da plate određeni iznos u korist humanitarne organizacije, fonda ili javne ustanove.

Najčitanije

policija, Podgorica

UP: Tužilac upoznat sa incidentima na stadionu pod Goricom

Podgorica, (MINA) - Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica preduzimaju mjere u cilju utvrđivanja incidenata...