fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKriza je dodatno ujedinila poslovne asocijacije

Kriza je dodatno ujedinila poslovne asocijacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslovne asocijacije moraju zajednički djelovati na svakom polju i učestvovati na što je moguće više poziva za projekte, ocijenio je predsjednik Unije mladih preduzetnika, Uroš Bulatović i dodao da je kriza sve dodatno ujedinila.

“Vrijeme koje je pred nama je u najmanju ruku interesantno, biće nam potrebna kreativnost, snalažljivost, saradnja, dobri odnosi i još po koji kec iz rukava”, rekao je Bulatović u intervjuu za Glasnik Privredne komore (PKCG).

On je kazao da će se potruditi da u narednom periodu Unija bude inicijator kvalitetnih programa koji će zavrijediti podršku PKCG.

“Sigurno da će vaše veliko iskustvo i naša inovativnost pokazati spremnost na sve što nas čeka”, dodao je Bulatović.

On je naveo da svi moraju zajednički djelovati na svakom polju i nastupati na što je moguće većem broju poziva za projekte.

“Od samog osnivanja Unije mladih preduzetnika Crne Gore ostvarujemo saradnju sa Privrednom komorom, međutim ovakve situacije, kao što je trenutna, zahtijevaju od nas još jače djelovanje i mislim da je naša odgovornost postala veća onog dana kada je kriza pogodila naša preduzeća”, rekao je Bulatović.

On je kazao da je siguran da će zajedničkim radom uspjeti u osmišljavanju i realizaciji projekata koje će njihovo članstvo prepoznati kao korisne.

“Zajednica koja pruža podršku, kao i sinergija i volja za dodatnim naporima je nešto što treba da nas odlikuje i u narednom periodu, i da pokažemo da se na muci poznaju junaci“, saopštio je Bulatović.

On je, odgovarajući na pitanje ima li saznanja kolika je ekonomska šteta koju je kriza učinila crnogorskoj privredi i kako će nacionalna ekonomija izgledati nakon krize, rekao da nijesu uspjeli da urade zvanična istraživanja i procjene, ali evidentno je da je jako pogođena privreda Crne Gore, a da su najviše oštećena mala i mikro preduzeća.

“Zbog nedostatka resursa, mi mali i mladi biznisi nalazimo se u veoma izazovnoj situaciji. U našem udruženju jedan broj biznisa je već privremeno ili trajno zatvoren, dok je velika većina u nezavidnoj situaciji”, naveo je Bulatović.

Prema njegovim riječima, prilagođavanje je možda najveća vrlina i prednost mladih, malih i mikro preduzeća.

“Trudimo se da nam fokus budu prilike, iako to nije jednostavno. Osjetno je da su i biznisi i potrošači promijenili svoje ponašanje i nastup na tržištu, prilagođavanje je tek počelo i ostaje nam da vidimo do kakvih promjena će doći. Možda je ovo naša prilika da naučimo mnogo iz postojeće situacije, kreiramo poslovni ambijent koji je podsticajniji, održiviji i zajednicu koja je snažnija”, rekao je Bulatović.

On je, ocjenjujući saradnju poslovne asocijacije koju predstavlja i PKCG, kazao da je kriza sve definitivno dodatno ujedinila, što je pokazalo koje su njihove mogućnosti i potencijali saradnje.

“Mnogo je neiskorištenih resursa koji moraju dobiti funkciju sa ciljem oporavka privrede, što nas podstiče da kreiramo predloge bazirane na postojećim resursima. Potencijali koje imamo udruživanjem asocijacija i institucija su neiskorišćeni u pravoj mjeri, iako postoji volja za saradnju”, ocijenio je Bulatović.

On je, čestitajući 93 godine uspješnog rada Komori, kazao da je odnos između organizacija, biznisa i institucija u stvari međuljudski odnos.

“Pozivam sve vaše i naše članove i članice na međusobnu saradnju i podršku. Na nama je da kreiramo poslovnu atmosferu koja ohrabruje i podržava male biznise, i društvo u kom takvi biznisi dostižu puni potencijal”, zaključio je Bulatović.

Najčitanije