fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKreditni registar CBCG ocijenjen visokom ocjenom

Kreditni registar CBCG ocijenjen visokom ocjenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svjetska banka (SB) je u novom izvještaju Doing business ocijenila visokom ocjenom kreditni registar Centralne banke (CBCG), saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije.

„U istraživanju SB, koje se odnosi na procjenu kvaliteta biznis okruženja 190 zemalja, Crna Gora je u pod-indikatoru ‘dobijanje kredita’, koji uključuje i procjenu kvaliteta kreditnog registra CBCG, rangirana na visokom 15. mjestu, znatno ispred zemalja u okruženju“, navodi se u saopštenju.

Iz CBCG su dodali da je u okviru izvještaja novost da je Crna Gora, zajedno sa Novim Zelandom, izdvojena kao zemlja koja je prva na svjetskom nivou i ima najveći stepen kvaliteta zakonskih rješenja zaštite klijenata.

„Taj indeks mjeri stepen do kojeg zakoni o kolateralu i stečaju i likvidaciji banaka štite prava korisnika kredita i zajmodavca i na taj način olakšavaju proces kreditiranja“, objasnili su iz CBCG.

Takođe, Crna Gora u odnosu na razvijene zemlje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) ima bolju pokrivenost kreditnim registrom, 41 odsto populacije u odnosu na 24,4 odsto populacije, s obzirom da su svi korisnici kredita u Crnoj Gori obuhvaćeni tim registrom.

„Osnov za tako značajan rezultat Crne Gore predstavlja stalno unapređenje kreditnog registra CBCG, jedinstvene i standardizovane elektronske baze podataka o kreditnim i drugim zaduženjima osoba u Crnoj Gori, formirane na osnovu podataka i informacija koje su obveznici izvještavanja dužni da dostavljaju CBCG“, navodi se u saopštenju.

Kreditni registar je uspostavljen 2006. godine i od tada se kontinuirano razvija i unapređuje, čime je kvalitet i obuhvat praćenja sistemskih rizika u finansijskom sektoru znatno poboljšan.

CBCG je, tokom posljednje dvije godine, sprovela značajne aktivnosti na unapređenju funkcionisanja kreditnog registra i poboljšanja kvaliteta usluga koje registar pruža.

„Osim detaljnog mjesečnog izvještaja o zaduženju klijenta u sistemu, kreditni registar prikuplja i razmjenjuje podatke o novoodobrenim plasmanima kao i o izvršenim plaćanjima na dnevnoj osnovi, čime se postiže dnevna ažurnost podataka o svim plasmanima u sistemu“, dodaje se u saopštenju.

Iz CBCG su dodali da je kreiran set novih izvještajnih obrazaca sistemskog karaktera, uključujući i izvještaj o kreditnoj istoriji svakog klijenta ponaosob.

Svi korisnici kredita u Crnoj Gori su obuhvaćeni registrom.

Kreditni registar je u svojoj bazi na kraju prošle godine imao u evidenciji 144,78 hiljada osoba, koje imaju zaduženost po osnovu kredita, lizinga, kreditnih kartica, dozvoljenog minusa po tekućem računu, garancija, akreditiva i ostalih prijavljenih zaduženja.

„Kreditni registar će se i u budućem periodu unapređivati i povećavati spektar i kvalitet informacija koje se razmjenjuju, posebno u dijelu pružanja dodatnih informacija o finansijskim izvještajima kompanija koji su korisnici kredita u Crnoj Gori i informacija o blokiranim preduzećima na izvještajni datum koji se pretražuje“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Sagledaće načine nastavka akcije ograničavanja cijena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će, nakon dublje analize, sagledati moguće načine nastavka akcije Limitirane...