fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKreditna linija od četiri miliona za finansiranje MSP u Crnoj Gori

Kreditna linija od četiri miliona za finansiranje MSP u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijedila je dodatnu podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) u Crnoj Gori putem nove kreditne linije od četiri miliona EUR Lovćen banci.

“Ovom segmentu privrede će time na raspolaganju biti kratkoročni, srednjoročni i dugoročni krediti široke namjene, od finansiranja investicija, ulaganja u trajni obrtni kapital i obezbjeđenja kratkoročne likvidnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz EBRD-a su rekli da se kreditna linija odobrava i kao podrška postpandemijskom oporavku crnogorske ekonomije i jačanju njene otpornosti na srednji i duži rok. Ujedno će imati i značaj u sprovođenju zelene agende, jer se očekuje da deset odsto izdvojenih sredstava bude iskorišćeno za finansiranje zelenih investicija u MSP.

Šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori, Remon Zakaria, kazao je da mu je drago što započinju saradnju sa Lovćen bankom koja ja u prethodnom sedmogodišnjem periodu pokazala snažne rastuće kapacitete i usmjerenost na razvoj malog i srednjeg biznisa u Crnoj Gori.

“Zajedničkim snagama bićemo u prilici da pomognemo oporavak i snažno podržimo sektor MSP, jer on predstavlja kičmu crnogorske privrede“, rekao je Zakaria.

Predsjednik Upravnog odbora Lovćen banke, Vinko Nikić, ocijenio je da današnje potpisivanje ugovora kojim započinju saradnju sa EBRD-om, za Lovćen banku predstavlja veliko zadovoljstvo, jer su od tako renomirane međunarodne institucije prepoznati kao pouzdan partner da zajedničkim snagama dodatno ojačaju crnogorsku ekonomiju.

“Siguran sam da je ovo početak dugoročnog strateškog partnerstva naše dvije institucije, u korist sadašnjih i budućih klijenata i crnogorske privrede u cjelini. Ovom kreditnom linijom, dodatno ćemo pomoći razvoju segmenta MSP u Crnoj Gori i dati im još kvalitetniji zamah ka ubrzanom oporavku, kao i daljem rastu i razvoju, neophodnom nakon Covid-19 pandemije”, rekao je Nikić.

On je kazao da je ubijeđen da će Lovćen banka i EBRD i u budućnosti kroz zajedničko partnerstvo kreirati nove kreditne linije, i time njihovim sadašnjim i budućim klijentima omogućiti lakši pristup finansiranju.

Lovćen banka je osnovana 2014. godine. Danas posluje u okviru mreže od 15 filijala (tri u glavnom gradu Podgorici, a ostale širom Crne Gore), sa 146 zaposlenih, upravljajući kreditnim portfoliom od preko 185 miliona EUR i aktivom od 290 miliona EUR.

EBRD je posvećena promovisanju razvoja privatnog sektora u Crnoj Gori. Od početka svog poslovanja u Crnoj Gori, EBRD je uložila preko 700 miliona EUR u 74 projekta u različitim sektorima privrede zemlje, uključujući značajnu podršku MSP putem partnerskih finansijskih institucija u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije