fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKrajem naredne godine prva naftna bušotina

Krajem naredne godine prva naftna bušotina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Brod za seizmička istraživanja nafte i gasa uploviće u crnogorske vode 1. novembra, dok će Crna Gora prvu naftnu bušotinu imati krajem naredne godine, saopštio je direktor Uprave za ugljovodonike Vladan Dubljević.

On je Televiziji Crne Gore rekao da kocesionari već plaćaju državi naknadu od oko 1,5 miliona EUR godišnje.

“Pravi profit nas čeka tek pronalaskom nafte i gasa. Onoga trenutka kada krene proizvodnja, mi dijelimo taj profit, a definisali smo sistem tako da bude zasnovan na koncesionoj nadoknadi plus posebnom porezu na profit”, tvrdi Dubljević.

Podjela će biti na 62 odsto do 68 odsto u korist države Crne Gore.

Istraživanja u prethodnom vijeku pokazala su da nafte i gasa ima. Dokaz za to su uzorci jezgra bušotina koja su smještena u depou Uprave za ugljovodonike i pažljivo se čuvaju.

Koliki je taj prirodni resurs, na kojoj dubini i gdje se nalazi pokazaće ozbiljna istraživanja kojima su otvorena vrata, prije tri godine, raspisivanjem prvog tendera.

Na tender su se prijavile tri grupe kompanija, a prvi ugovor Vlada je potpisala sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek u septembru 2016. godine. Drugi ugovor sklopljen je sa grčkom kompanijom Energean Oil and Gas.

Uprava za ugljovodonike i Vlada pripremaju se za raspisivanje drugog tendera.

Za razliku od prethodnog, na koji su se prijavile naftne kompanije, koje će osim istraživanja moći i da prerađuju i prodaju gas i naftu, naredni tender namijenjen je samo onima koji će savremenim tehnologijama precizno utvrditi da li i koliko crnog zlata ima u našem podmorju u oblastima koje su još neistražene.

“Kada se dobiju ti rezultati podaci će biti ponuđeni naftnim kompanijama, a mi ćemo kao država sa geo-fizičkim kompanijama podijeliti profit od toga. Oni će obaviti procjenu tog prostora i ako nađemo potencijalno novi prostor u kojem ima nafte i gasa, mi ćemo raspisati novi tender”, zaključio je Dubljević.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije