fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKovačević negirao optužbe tužilaštva

Kovačević negirao optužbe tužilaštva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bivši direktor Uprave za nekretnine, Dragan Kovačević, negirao je formiranje kriminalne organizacije preko čijih pripadnika je zloupotrebljavao položaj u državnim organima i prisvajao vrijedne parcele “na pjeni od mora”.

On je ustvrdio da je, suprotno optužbama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), cijeli radni vijek radio na tome da zaštiti državnu imovinu, prenosi Pobjeda.

Optužnicom SDT-a Kovačević i pripadnici njegove grupe se terete za zloupotrebu službenog položaja, iznudu, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa.

Kovačević je uhapšen u decembru 2020. godine, kada je SDT okončao izviđaj po prijavi Aleksandra Gazivode, čiji je suvlasnički dio vile u Tivtu, koju je izgradio sa Kovačevićem, mimo njegovog znanja prepisan na ime Danka Kovačevića, sina bivšeg direktora Uprave za nekretnine.

Proces vodi sudija Zoran Radović.

“Odbacujem sve tačke optužnice. Kroz svoj rad borio sam se protiv protivpravnog zauzimanja zemljišta u državnoj svojini. U životu nijesam formirao kriminalnu organizaciju a 2011. godine nijesam imao ni volju ni želju da formiram bilo kakvu kriminalnu organizacij”, poručio je Kovačević.

On je predočio sudu da je, kao pomoćnik direktora Uprave za imovinu, u avgustu 2011. godine upućen na ispomoć u Tivat, gdje je kao vršilac dužnosti načelnika rukovodio područnom jedinicom (PJ) Uprave za nekretnine u tom gradu.

Tada je upoznao Anu Lakićević koja se prijavila za posao pravnika u PJ Tivat Uprave za nekretnine.

“Uvijek su nam bili potrebni pravnici i primili smo tada Anu Lakićević koja je kasnije postala i načelnica ove područne jedinice i Marka Bulatovića”, kazao je Kovačević.

On je kroz odgovore na pitanje advokata Mitra Mugoše pojasnio proceduru uknjižbe nelegalno izgrađenih objekata u list nepokretnosti, tvrdeći da u slučaju uknjižbe objekta u vlasništvo njegovog sina Danka Kovačevića ništa nije rađeno nezakonito.

On je istakao da nikada nije ni zakonito ni nezakonito uticao na Anu Lakićević-Grdinić kako će završiti neki predmet.

“Jedino što sam joj pismeno sugerisao da neki predmet što prije uzme u rad, ako bi se neka stranka žalila na dužinu postupka” kazao je Kovačević.

On je negirao da je preko Aleksandra Boljevića pokušao da od Aleksandra Gazivode iznudi dio izgrađene nepokretnosti u Tivtu.

“Nikog u životu nijesam podsticao da nekog zastrašuje. Imam 66 godina a i vaspitanje mi to ne dozvoljava”, kazao je Kovačević.

On tvrdi i da nikada nikoga nije podstrekavao da pokrene ostavinski postupak, pa ni porodicu Peričić, koja je preko Aleksandra Gazivode njegovom sinu prodala četvrtinu parcele na kojoj je kasnije izgrađen objekat.

Osim Kovačevića, na optužnici za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni Morskog dobra, su i Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija Geo&Arh.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...