fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKontrolisaće objekte za prodaju hrane

Kontrolisaće objekte za prodaju hrane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inspektori za hranu svakodnevno će obavljati pojačan nadzor objekata za prodaju na malo hrane neposredno krajnjem potrošaču, kako bi kontrolisali da li se poštuju sve propisane mjere higijenskog rukovanja hranom.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove upozorila je subjekte koji obavljaju djelatnost prodaje na malo hrane, na obavezu preduzimanja svih propisanih mjera higijenskog rukovanja hranom, uz obavezno sprovođenje i mjere predostrožnosti u skladu sa preporukama za sprječavanje pojave koronavirusa.

Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da se mjere predostrožnosti prvenstveno odnose na objekte u kojima se obavlja priprema i prodaja hljeba i peciva i voća i povrća, specijalizovane prodavnice, prodaju na pijacama, ali i na sektore gdje se obavlja narezivanje, obrada i pakovanje hrane.

„Poslodavci su dužni da organizuju rad u objektima na način da osobe koje rukuju hranom ne naplaćuju račune za izdatu hranu, već da naplatu obavljaju druge, za to određene osobe, a posebno u pekarama sa povećanim prometom“, navodi se u saopštenju.

U objektima sa manjim prometom prihvatljivo je da osoba koja uslužuje potrošača obavezno pere ruke nakon naplate novcem ili platnom karticom samo ako je u objektu obezbijeđena oprema za pranje ruku – lavabo, sredstvo za pranje ruku i ubrusi u neposrednoj blizini.

„Inspektori će svakodnevno obavljati pojačan nadzor objekata za prodaju na malo hrane“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su pozvali sve potrošače da svaku primijećenu pojavu nehigijenskog rukovanja hranom ili prisutnost hrane sa isteklim rokom upotrebe, odmah prijave inspektorima za hranu radi urgentnog postupanja i preduzimanja mjera na mejl [email protected] ili putem kontakt telefona veterinarskih i inspektora za hranu.

Najčitanije