fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKontrola optužnice zakazana za 22. jul

Kontrola optužnice zakazana za 22. jul

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podgorički Viši sud je za 22. jul zakazao termin za kontrolu optužnice radi ispitivanja ocjene zakonitosti i opravdanosti, koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

SDT podiglo je optužnicu protiv Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u pokušaju.

Optužnicom SDT-a obuhvaćena je i bivša šefica kabineta IRF-a, Slobodanka Radulović, kojoj se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem pomaganja, pišu Vijesti.

”Okrivljeni Z.V. je zloupotrebom svog položaja u cilju obezbjeđivanja obavezne isplate otpremnina u slučaju prestanka funkcija, dao nalog okrivljenoj S.R. za sačinjavanje lažnih ugovora o radu u cilju pribavljanja sebi i licima Z.V. B.J. I.M. i V.D. protivpravne imovinske koristi, koji nalog je okrivljena S.R. izvršila, a okrivljeni Z.V. Z.V. i B.J. tako sačinjene ugovore potpisali”, piše u odgovoru sutkinje-portparola Višeg suda Marije Raković.

Optužnica protiv bivših čelnika IRF-a rezultat je izviđaja i istrage SDT-a pokrenutih nakon što im je još aktuelno rukovodstvo Fonda, 21. septembra prošle godine, podnijelo krivičnu prijavu zbog sumnje da su nakon parlamentarnih izbora, a očekujući formiranje nove vlasti i eventualnu smjenu u preduzećima čiji je osnivač država, tokom oktobra i novembra 2020. preduzeli niz nezakonitih radnji – falsifikovanja i uništavanja originalne arhivske dokumentacije koja se čuva u ručnim i elektronskim registrima.

”Postoji osnovana sumnja da su prijavljeni falsifikovali svoje ugovore o radu, u dijelu kojim su sebi nezakonito ugovorili pravo na isplatu otpremnine u iznosu od 24 neto zarade u slučaju razrješenja sa funkcije ili podnošenja ostavke, pri čemu bi im IRF, na njihov zahtjev, morao isplatiti novčani iznos od više stotina hiljada EUR”, pisalo je u krivičnoj prijavi koju su tada, u ime IRF-a, podnijeli predsjednik Odbora direktora Velizar Kaluđerović i izvršna direktorica Irena Radović.

Nakon smjene, a kada im novi Odbor direktora IRF-a nije dao odobrenje za isplatu otpremnina, Vukčević, Vujović i Janković su pokrenuli parnične postupke u Osnovnom sudu u Podgorici.

Tužbe protiv IRF-a bile su povod za pokretanje interne istrage unutar IRF-a gdje je odmah utvrđeno da se personalni podaci ne poklapaju u ručnoj i elektronskoj arhivi Fonda.

Novo rukovodstvo je nakon analize baze digitalnih podataka IRF-a otkrilo malverzacije polovinom juna prošle godine, a potom su angažovali i vještaka IT sektora, koji je potvrdio da je manipulisano elektronskom bazom i to upravo za ugovore o radu funkcionera bivšeg menadžmenta.

„Istrajnost u pogledu zahtjeva za isplatu otpremnina kao i stav novog rukovdstva IRF-a da se radi o enormno visokim iznosima otpremnina naveo je na sumnju i obaveznu provjeru ugovora o radu. Izvršena je provjera u njihovim personalnim dosijeima IRF-a, kao i upoređivanje sa elektronskom arhivom IRF-a. Pretragom elektronske arhive utvrđeno je da su zavedeni svi ugovori zaposlenih, osim ugovora o radu prijavljenih”, navodi se u krivičnoj prijavi.

SDT vjeruje da je namjera optuženih bila da falsifikovanjem poslovne dokumentacije pribave sebi imovinsku korist, koja im validnim ugovorima nije bilo predviđena nakon odlaska sa funkcije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije