fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKonkurs za novinarsku priču o najboljoj praksi u oblasti zelene ekonomije

Konkurs za novinarsku priču o najboljoj praksi u oblasti zelene ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mreža za ruralni razvoj Crne Gore objavila je poziv za dostavljanje novinarskih priča čija je osnovna tema predstavljanje primjera dobre prakse u oblasti zelene ekonomije u Crnoj Gori.

Poziv je raspisan 30. marta i biće otvoren do 30. aprila do 15 sati, što je krajnji rok za dostavljanje tekstova u pisanoj formi, uz odgovarajuće fotografije/ilustracije. Priče u audio ili video formatu neće se uzeti u razmatranje.

Konkurs je objavljen u okviru projekta Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju (NAGE), koji se realizuje od aprila 2018. godine uz finansijsku podršku EU, a u partnerstvu sedam organizacija sa Balkana i EU, odnosno mreža za ruralni razvoj Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanska i Hrvatska mreža za ruralni razvoj.

„Prema pravilima poziva novinarska priča treba da se fokusira na koncept zelene ekonomije, tako što će obraditi i predstaviti primjer dobre prakse u oblasti ‘zelenog’ biznisa u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Nakon prijema tekstova, Komisija sastavljena od dva novinara i stručnjaka za zelenu ekonomiju ocijeniće i odabraće najbolju priču, za koju je planiran nagradni fond u bruto iznosu od 1,5 hiljada EUR.

Nagrada će biti isplaćena nakon objavljivanja prvoplasirane priče u štampanim medijima.

Pojedinačni autor ili medij nagrađenog teksta se obavezuje da će ga objaviti u svom ili drugom mediju. Autor će takođe omogućiti nosiocu projektnih aktivnosti u Crnoj Gori, Mreži za ruralni razvoj Crne Gore, da promoviše i objavljuje nagrađeni tekst i u ostalim medijima.

Komisija će pristigle priče ocjenjivati prema metodologiji istraživanja, odnosno konceptu istraživanja, obrazloženju teme, izvorima iz kojih se prikupljaju podaci, sredstvima korišćenim u radu, zatim stilu pisanja, relevantnosti teme, poštovanju novinarskih i etičkih standarda u šta spadaju prisustvo činjenica, tačnost i vjerodostojnost predstavljenih informacija/podataka.

„Prijavu za konkurs, zajedno sa pripremljenim primjerom najbolje prakse koncepta zelene ekonomije u Crnoj Gori (pričom), treba poslati u elektronskoj formi na adresu: [email protected] najkasnije do 30. aprila do 15 sati. Prijave koje stignu nakon navedenog roka neće biti uzete u razmatranje“, navodi se u saopštenju.

Detaljne inoformacije o pozivu, kao i prijavni formular koji je neophodno popuniti svi zainteresovani mogu pronaći na sajtu http://www.ruralportal.me.

Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju (NAGE) je trogodišnji projekat pokrenut u aprilu 2018. godine, koji sprovodi sedam partnerskih organizacija sa Balkana, od kojih je jedna iz zemlje EU – mreže za ruralni razvoj Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije i Hrvatske.

Opšti cilj projekta je pružanje podrške za unapređenje uticaja Balkanske mreže za ruralni razvoj (BRDN) i njenih članica na politike i donošenje odluka uključivanjem u poljoprivredni i ruralni program i procese reforme politika za uvođenje koncepta zelene ekonomije.

Projekat ima tri specifična cilja: jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) u opštem radu, zagovaranju i umrežavanju, koje će biti sposobne da održe ulogu zagovornika poljoprivredne i ruralne reforme na transparentan i odgovoran način, zatim uvođenje koncepta zelene ekonomije kao jedinstvenog sveobuhvatnog preduzetničkog modela za ruralnu diversifikaciju i održivost.

Takođe, BRDN i njeni članovi koriste razvoj politike zasnovane na dokazima i zastupanje zasnovano na pravima kako bi podstakli nacionalne procese približavanja ZPP EU i promovisanje zelene ekonomije.

Donator je Evropska komisija kroz Program za podršku civilnom društvu i medije 2016-2017, dok ukupan budžet projekta iznosi 1,07 miliona EUR, od čega je 964,07 hiljada ili 89,99 odsto doprinos EU.

Najčitanije

Cijene nafte porasle prema 89 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema...