fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKonkretizovana dalja saradnja sa Velikom Britanijom u oblasti trgovine

Konkretizovana dalja saradnja sa Velikom Britanijom u oblasti trgovine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odnosi i saradnja Crne Gore i Velike Britanije mogu biti značajno unaprijeđeni u svim oblastima koje su od značaja za ekonomski rast i razvoj, posebno u pogledu obima trgovinske razmjene i investicija, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je održao sastanak u video formatu sa poslanikom i trgovinskim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan, Martinom Vikersom, na kojem je razgovarano o daljem unapređenju ekonomske saradnje između dvije zemlje, a kao logičan sljed događaja nakon susreta crnogorskog i britanskog premijera Zdravka Krivokapića i Borisa Džonsona.

“Uvjeren sam da naši odnosi i saradnja mogu biti značajno unaprijeđeni u svim oblastima koje su od značaja za ekonomski rast i razvoj, a posebno u pogledu obima trgovinske razmjene i investicija. Težimo tome da spoljnotrgovinsku razmjenu između Crne Gore i Velike Britanije, sa 40 miliona podignemo na veći nivo i u narednom periodu dostignemo iznose koji su duplo veći”, naveo je Milatović.

On je kazao da je za realizaciju tih aktivnosti od velikog značaja potpisivanje Sporazuma o spoljnotrgovinskoj saradnji sa Velikom Britanijom, koji je sa crnogorske strane usaglašen i spreman za potpisivanje.

Milatović je rekao da je Crna Gora otvorena i privlačna investiciona destinacija stranim investitorima, kako zbog jasno uočljivih potencijala za razvoja turizma, tako i zbog brojnih mogućnosti za investiranje u drugim sektorima.

“Turizam je važna grana crnogorske privrede, koji je ove godine doživio snažan oporavak i pokrenuo ekonomsku aktivnost. U ovom trenutku intenzivno se radi na pripremi zimske turističke sezone, a promovisanje ponude i turističkih potencijala Crne Gore značajno je prisutna i na 42. Svjetskoj berzi putovanja WTM 2021, koja se ovih dana održava u Londonu”, rekao je Milatović.

Sagovornici su se saglasili da je pored legislativnog odnosa važno i institucionalno povezivanje naše dvije zemlje koje može biti dodatno poboljšano kroz saradnju privrednih komora i aktivnostima koje su usmjerene prije svega na stvaranje najpovoljnijeg ambijenta za poslovanje.

Vikers se zahvalio na susretu i razgovoru o temama koje su od zajedničkog interesa. On je kazao da je Velika Britanija spremna da u svim oblastima unaprijedi saradnju i naše odnose i obavjestio ministra o planiranom dolasku u Crnu Goru u prvom kvartalu naredne godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije