fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKompanija Vivo ulazi na crnogorsko tržište

Kompanija Vivo ulazi na crnogorsko tržište

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Vivo, koja je trenutno peti najveći proizvođač telefona u svijetu, ulazi na crnogorsko tržište, a njeni uređaji biće od ponedjeljka dostupni u ponudi M:tela, Tehnoplusa i Multicoma, saopštio je direktor prodaje u Vivo Balkan, Dušan Kuzmanović.

Kuzmanović je u intervjuu agenciji Mina-business kazao da mu je izuzetno drago da može reći „Zdravo, Crna Goro“ u godini koja je za njih izuzetno zanimljiva i u kojoj samo u Evropi planiraju da narastu s deset na 21 tržište.

„Službeni početak prodaje u Crnoj Gori je praktično iza ugla i očekivano će naši telefoni biti dostupni u ponudi M:tela, Tehnoplusa i Multicoma od ponedjeljka“, rekao je Kuzmanović.

vivo
foto: Vivo

On je dodao da, u smislu sveukupnog pristupa tržištu, to uvijek posmatraju iz pozicije kupca i vode brigu o tome da pažljivo saslušaju ono što kupci kažu iz prve ruke.

Nakon toga ponovno sagledavaju sve rezultate istraživanja i razvoja, kako bi svaku narednu generaciju smartfona i usluga učinili što boljima, i osigurali da kupcima nude kompletan paket.

„Nikada nećemo osmisliti neku inovaciju samo radi inovacije. U tom smislu smo kudikamo pragmatičniji i skromniji i fokusiramo se na ono što kupcima zaista treba u svakodnevnom životu. I to je jedan od razloga zbog čega smo pridobili povjerenje više od 400 miliona korisnika u više od 60 zemalja svijeta“, rekao je Kuzmanović i dodao da je crnogorsko tržište interesantno.

On je podsjetio da je, prema posljednjim podacima analitičke kuće GfK, prošle godine u Crnoj Gori prodato oko 120 hiljada pametnih telefona. Od toga oko 84 odsto u slobodnoj prodaji, a oko 16 odsto kroz ponudu operatera.

„I, kao u većini regionalnih i evropskih tržišta, susrijećemo se s etabliranim brendovima koji dugo grade svoju prisutnost, tako da će nam, kao ‘novalijama’, svakako prvi prioritet biti da nastupimo korak po korak i gradimo svijest i povjerenje kupaca“, rekao je Kuzmanović.

S obzirom na to da im je, za početak, glavni zadatak da pridobiju povjerenje kupaca, Kuzmanović je najavio da će krenuti sa prodajom uređaja srednjeg do ulaznog cjenovnog razreda, koji je ujedno i najviše konkurentan segment.

„Potom ćemo, postepeno, proširiti portfolio s uređajima višeg srednjeg, kao i najvišeg ranga. U svakoj kategoriji imamo mnogo toga zanimljivog u ponudi, a osnov svega je veliko istraživanje navika i potreba evropskih kupaca, u kojem smo intervjuisali više od devet hiljada evropskih potrošača“, dodao je Kuzmanović.

vivo
foto: Vivo

On je poručio da u kompaniji najveću pažnju posvećuju funkcionalnostima baterije, kamere, ali i dizajnu telefona, ne samo iz aspekta industrijskog dizajna i privlačnosti telefona, nego i u smislu intuitivnosti i jednostavnosti korišćenja.

Kuzmanović je rekao da blisko sarađuju s kompanijom Google i nude vrlo laganu verziju Android operativnog sistema, praktično identičnog izvornom Androidu.

„Kada je riječ o ponudi telefona, u Crnoj Gori krećemo sa Y serijom, koja se odlikuje baterijama velikog kapaciteta, svježim dizajnom i uopšte vrlo uravnoteženim funkcijama. Kasnije ćemo predstaviti i novitete u višem srednjem cjenovnom rangu, s V serijom koja se fokusira na dizajn i funkcionalnosti prednje kamere, a vrh ponude će biti X serija sa snažnim fokusom na glavnu kameru, koja je rezultat strateške saradnje s pionirom optike i optoelektronike, kompanijom ZEISS“, najavio je Kuzmanović.

Govoreći o kompanji Vivo, on je rekao da, kada se predstavljaju partnerima, medijima i kupcima, često kažu da su kao 26-ogodišnja start up kompanija.

„Vrlo smo opušteni u smislu hijerarhije i u našim kancelarijama nećete vidjeti ljude u odijelima. Istovremeno, jako smo ozbiljni i posvećeni onome što radimo, a to je da proizvodimo zaista izvanredne pametne telefone”, saopštio je Kuzmanović.

Istorija kompanije kreće 1995. godine kada je, u Dunguanu u Kini, osnovana izvorna kompanija, koja se specijalizovala za proizvodnju fiksnih telefona.

Iz tog biznisa su, 2003. godine, izrasli u proizvođača mobilnih telefona.

S vremenom je potreba za pametnim telefonima rasla sve više i više, tako da je 2011. godine osnovan Vivo brend.

„Od tada se postepeno širimo, tako da smo 2014. godina nastupili na azijsko-pacifičkom tržištu, 2017. godine smo se proširili dalje na Bliski istok i Afriku, a službeno smo pozdravili prva tržišta u Evropi u oktobru 2020. Od prošle godine smo službeno prisutni na tržištu Srbije i ove godine obilježavamo prvu vivogodišnjicu. Ove godine ćemo uz Crnu Goru, pozdraviti i partnere i kupce na tržištima Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije“, dodao je Kuzmanović.

Na pitanje kakvi su planovi kompanije u narednom periodu, Kuzmanović je odgovorio da prije svega ostaju pri tome da posluju po principu „učini pravu stvar i učini je na pravi način“, i s fokusom na postepen i pragmatičan nastup u svemu što rade.

„Uskoro ćemo predstaviti novi flagship uređaj u X seriji, koji donosi nove inovacije nastale kroz zajedničko istraživanje i razvoj s kompanijom ZEISS. Radujemo se da ćemo uskoro čuti povratne informacije od prvih kupaca u Crnoj Gori i vjerujemo da ćemo u potpunosti ispuniti njihova očekivanja“, zaključio je Kuzmanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije