fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKnežević: Veliki neuspjeh posljednje zaduženje Vlade

Knežević: Veliki neuspjeh posljednje zaduženje Vlade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Posljednje zaduženje Vlade kod Deutsche banke, njen je veliki neuspjeh jer se mogla zadužiti jeftinije kod Međunarodnog monetarnog fonda koji bi zahtijevao ono što je Crnoj Gori trenutno treba – racionalizacija u javnoj potrošnji, smatra finansijski konsultant Goran Knežević.

On je Vijestima kazao da, uz to, od 2010. godine država se skuplje zaduživala onda kada smo imali bolji međunarodni rejting nego kad je on bio znatno lošiji.

Vlada je ove sedmice sklopila kreditni aranžman sa Deutsche bankom vrijedan 100 miliona EUR sa grejs periodom od 12 mjeseci i kamatnom stopom koju čini šestomjesečni euribor uvećan za iznos margine (fiksna kamata) od 5,9 odsto. Šestomjesečni euribor u četvrtak je iznosio 3,45 odsto i najveći je od decembra 2008. godine.

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s (S&P) potvrdila je stabilne izglede Crne Gore, uz zadržavanja ocjene B/B. Ova bo nitetna agencija je u martu 2021. snizila kreditni rejting države sa B+ na B.

”Ovo je jedan od paradoksa našeg zaduživanja u dužem periodu jer se država zadužuje skuplje nego li što je prosječno ponderisana kamatna stopa za sve odobrene kredite, a mnogo skuplje od prosječnog ponderisanog zaduženja privrede, što teorijski i praktično ne bi smio biti slučaj, privreda i građanstvo se dugoročno jeftinije zadužuju od države. Da nije tragično bilo bi smiješno”, rekao je Knežević.

On je naveo da bi država trebalo da bude najbolji zajmoprimac. Zato se u bankarskoj regulativi izloženosti banaka prema državi ponderiše sa ponderom rizika nula.

Iz Ministarstva finansija, kojim rukovodi ministar Aleksandar Damjanović, su kazali da su uslovi zaduženja i aktuelna kamatna stopa u potpunosti zavisni od međunarodnih dešavanja na finansijskom tržištu i da je kamatna stopa ispregovarana na najnižem nivou koji je banka mogla da ponudi, u skladu sa prilikama na globalnom tržištu i u Crnoj Gori.

Oni su poručili da građani ne treba da podliježu politikantskim izjavama, da nema utemeljenih prijetnji po stabilnost javnih finansija i da država sve obaveze izmiruje odgovorno i uredno.

Damjanovićevi politički oponenti i bivši ministri finansija Raško Konjević i Milojko Spajić za Vijesti su kazali da je ovo najskuplji kredit koji je država do sada uzela i to najbolje govori kamatna stopa koja je u četvrtak iznosila 9,3 odsto i da uz trošak zaduženja od 1,35 odsto efektivna kamata na ovaj kredit prelazi 10,5 odsto.

Knežević je kazao da smo prije kredita kod Deutsche banke imali dugoročno kreditno zaduženje kod jedne od domaćih komercijalnih banaka po stopi od 7,5 odsto.

”Ovakva ekstremno skupa zaduženja nanose veliku dugoročnu štetu ekonomskom sistemu Crne Gore zbog toga što je zaduživanje države, u sistemu u kome centralna banaka ne odobrava kredite, osim pod posebnim uslovima i ne emituje sopstvena zaduženja, kreiranje reperne kamatne stope što uzrokuje niži nivo investicione potrošnje, negativne efekte na investicioni multiplikator, kreditnu multiplikaciju, marginalne poreze i ukupne ekonomske aktivnosti, a posebno na razvoj malog i srednjeg biznisa koji je, po brojnosti, dominantan”, objasnio je Knežević.

On je istakao da se država mogla jeftinije zadužiti, te činjenica da se prosječno ponderisano privreda zadužuje kod domaćeg bankarskog sektora znatno jeftinije govori u prilog ovog nedvosmislenog zaključka.

Iz Ministarstva finansija su kazali da se radi o projektovanom zaduživanju koje je, shodno realno sagledanim potrebama, odobrio parlament u okviru Zakona o budžetu za ovu godinu.

”Budući da crnogorska ekonomija ima sezonalni karakter, odnosno da je umnogome zavisna od ljetnje turističke sezone, u ovom dijelu godine iskazana je objektivna potreba za zaduživanjem u nivou od 100 miliona, od zakonom predviđenog limita od 600 miliona. Pripremne aktivnosti i pregovore sa kredibilnim partnerima otpočeli smo u decembru prošle godine, kako bi ugovorena sredstva bila blagovremeno raspoloživa. Pomenuta sredstva namijenjena su za izmirivanje različitih budžetskih potreba i njihova raspodjela biće transparentna”, rekli su u Ministarstvu finansija.

Iz Damjanovićevog resora poručili su da smo daleko od idealne pozicije u pregovoranju, kako sa aspekta globalnih dešavanja, tako i jačine domaće ekonomije i bremena prethodnih zaduženja.

”Međutim, uslovi zaduženja i aktuelna kamatna stopa u potpunosti su zavisni od međunarodnih dešavanja na finansijskom tržištu. Naglašavamo da se fiksni dio kamate (margina) određuje u skladu sa cijenom izvora finansiranja, političkim rizikom zemlje, njenim rejtingom, ali i u skladu sa kretanjem cijena crnogorskih obveznica na tržištu i očekivanom kamatnom stopom na obveznice. Uzevši u obzir navedeno, kamatna stopa je ispregovarana na najnižem nivou koji je banka mogla da ponudi, u skladu sa prilikama na globalnom tržištu i u Crnoj Gori”, kazali su u Ministarstvu finansija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije