fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavni konkurs za izbor guvernera

Javni konkurs za izbor guvernera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je izmjene i dopune zakona o Centralnoj banci (CBCG) kojima je predloženo da guvernera vrhovne monetarne institucije imenuje Skupština na osnovu sprovedenog javnog konkursa umjesto predsjednika države, što je postojeće rješenje.

Izmjenama je definisano da se za poziciju guvernera mora imati deset godina radnog iskustva umjesto pet, kao i da se na javnom konkursu u parlamentu sprovodi procedura za izbor članova Savjeta CBCG i da se novi Savjet izabere u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu izmjena zakona, prenose Vijesti.

Predlog je i da stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi postojeća procedura za izbor guvernera.

U skupštinskoj proceduri je trenutno predlog bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića da se Radoje Žugić, kome je mandat istekao u oktobru ponovo imenuje na tu poziciju. Žugić je bivši funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) i slovi za bliskog čovjeka Đukanoviću.

Proceduru promjene guvernera CBCG predložio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović u oktobru prošle godine. On je u ponedjeljak ponovio da se predlogom izmjena zakona otvara prostor da se na jednu od najvažnijih funkcija u bankarskom sektoru imenuje prvi čovjek na transparentan način i da svi koji ispunjavaju uslove mogu da se kandiduju.

”Treba da se prekine praksa da samo jedna ličnost predlaže nekoga na ovakvu funkciju. Možda je neko od političkih neistomišljenika mislio da sada kada smo izabrali novog predsjednika da ćemo povući ovaj predlog zakona, ali neće biti tako”, istakao je Đurović.

Poslanik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar, kazao je da će ta partija podržati ovaj predlog kojim se uvodi veća doza transparentnosti i da se moć odlučivanja iz ruku jednog čovjeka da 81 poslaniku.

”Dajemo priliku svima koji ispunjavaju uslove da se prijave na javni konkurs, a građani i cijela javnost će biti uključena u izbor najvažnije funkcije u bankarskom sektoru. Posebno je značajno što mi danas razgovaramo o ovome kada je za predsjednika pobijedio kandidat koga podržavaju poslanici koji će glasati za ove izmjene zakona”, kazao je Konatar, dok je Branko Radulović (PZP) rekao da se raduju inicijativi da se guverner na transparentan način bira i da se ovim rješenjem pruža mogućnost mnogima koji imaju dobre reference da se kandiduju.

Bogdan Božović (SNP) najavio je podršku izmjenama zakona, a ocijenio je nemoralnim da Đukanović ponovo predloži Žugića koga prate brojne afere, dok je Zdenka Popović (Demokrate) govorila o radu CBCG, a nije komentarisala predlog izmjena.

Iz CBCG su saopštili da su povodom izmjena zakona uputili odboru i predsjednici parlamenta Danijeli Đurović dopis gdje su ukazali da se izmjenama zakona ugrožava njena nezavisnost i proces pristupanja Crne Gore EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije