fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavna rasprava o Nacrtu programa za privlačenje digitalnih nomada

Javna rasprava o Nacrtu programa za privlačenje digitalnih nomada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, na čijem je čelu Tamara Srzentić, otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu programa za privlačenje digitalnih nomada do 2025, koji uključuje akcioni plan za narednu godinu.

Prema tom dokumentu, troškovi realizacije aktivnosti u narednoj godini iznosiće 110 hiljada EUR i biće predviđeni državnim budžetom, pišu Dnevne novine.

U planu se navodi kako bi 2023. godine u Crnoj Gori trebalo da bude 250 digitalnih nomada koji bi imali poreske olakšice, na postojećih pet zajedničkih prostora imali bi mogućnost da rade u još jednom, a svoj status bi regulisali putem e-servisa.

Dvije godine kasnije, autori dokumenta očekuju hiljadu digitalnih nomada koji će pored postojeće tri povoljnosti imati i zajednički prostor za život, te još dva državna servisa namijenjena isključivo ovim „radnicima na daljinu”.

Od predviđenih 110 hiljada EUR za realizaciju plana tokom naredne godine, najveći dio od 60 hiljada se odnosi na budući sajt na engleskom jeziku namijenjen digitalnim nomadima, dok je za kreiranje elektronskog servisa za njihovo apliciranje predviđeno 15 hiljada EUR.

Novac će se naredne godine dati i za promociju i to 25 hiljada EUR.

Za službenike Ministarstva unutrašnjih poslova biće organizovana edukativna kampanja kako bi se upoznali sa novim tendencijama u ovoj oblasti, a predviđenih deset hiljada EUR obezbijediće se budžetskog dijela namijenjenog MUP-u, te kroz donacije.

Srzentić je prije mjesec najavila da će, u saradnji sa ostalim ministarstvima, privatnim, civilnim i akademskim sektorom, kreirati program kojim će unaprijediti ambijent, kako bi u Crnoj Gori što duže boravili digitalni nomadi, koji doprinose cjelokupnom povećanju ekonomske aktivnosti u zemlji.

„Radeći putem interneta, zarađuju u matičnim zemljama, a zarađeni novac troše u zemlji domaćina, zato želimo da Crna Gora postane globalno privlačna destinacija za sve njih”, navela je Srzentić.

Osnovicu za tako ambiciozan plan čine brojna strana istraživanja da će do 2035. godine čak milijardu ljudi raditi „na daljinu”.

Kako je kazala Srzentić, komparativne prednosti Crne Gore su niski troškovi života, dobra infrastruktura, pristupačan internet, povoljne poreske stope.

„Digitalni nomadi mogu pomoći razvoju ideja za unapređenje i kreiranje e-rješenja, koja zemlju mogu učinti konkurentnijom i uspješnijom u ekonomskim aktivnostima. Za Crnu Goru kao turističku destinaciju, oni nose veliki promotivni potencijal i mogu uticati na investicioni imidž države”, navodi se u predloženom programu koji je na javnoj raspravi.

Sugestije na dokument koji je pripremila Direkcija za inovacije u javnoj upravi Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, zainteresovani mogu dati zaključno sa 29. novembrom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije