fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavna rasprava o izmjenama Zakona o rudarstvu do 21. marta

Javna rasprava o izmjenama Zakona o rudarstvu do 21. marta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija pozvalo je sve zainteresovane da se do 21. marta prijave na javnu raspravu o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o rudarstvu, kojima se, kako tvrde, sprečava nelojalna konkurencija na tržištu mineralnih sirovina i suzbija nelegalna trgovina.

Primjedbe i sugestije se mogu uputiti na mejl [email protected].

U obrazloženju tog akta, koji je objavljen na sajtu Ministarstva, navodi se da je izmjene i dopune neophodno donijeti kako bi novi pravni okvir doprinio stvaranju regulisanog poreskog ambijenta i fiskalne politike i spriječio dalju zloupotrebu od pojedinih učesnika na tržištu mineralnih sirovina.

Multiplikativni efekti ovog zakona su, kako su objasnili, fiskalni i parafiskalni.

“Donošenjem ovog zakona sprečavaju se budžetski gubici, oporavljaju se prihodi kroz rast primitaka od stalnog i promjenljivog dijela naknada za geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina, obezbjeđuje se zaštita potrošača, podstiče zdrava konkurencija i suzbija nelegalna trgovina na tržištu mineralnih sirovina”, rekli su iz Ministarstva.

Takođe, osigurava se integritet tržišta kroz eliminisanje nelegalnih ležišta mineralnih sirovina.

Kako se navodi u dokumentu, mineralne sirovine za dobijanje građevinskog materijala, koje su predmet zakona, mogu se prometovati na tržištu uz posjedovanje garancije porijekla, što predstavlja dodatnu kontrolu eksploatacije mineralnih sirovina.

“Time će se povećati efikasnost naplata koncesionih naknada, jer će sistem inspekcijske kontrole u svakoj fazi prometnog lanca i upotrebe na ovaj način biti značajno unaprijeđen, što kao krajnji cilj ima bolju kontrolu prometa mineralnih sirovina, odnosno veći priliv finansijskih sredstava u budžet kroz naplatu koncesionih naknada”, dodaje se u dokumentu.

Donošenjem ovog zakona uspostaviće se i precizniji pravni okvir, koji bi zaštitio kompanije koje rade na tržištu u Crnoj Gori u skladu sa pozitivnim propisima.

“Ovim zakonom sprečava se nelojalna konkurencija na tržištu mineralnih sirovina, čime će se doprinijeti da učesnici na tržištu, koji posluju u skladu sa zakonom, odnosno redovno izmiruju svoje obaveze, imaju veći promet i učešće na tržištu. Istovremeno se, kroz suzbijanje nelegalne trgovine, eliminišu negativni efekti poslovanja kompanija koje u procesu nabavke mineralnih sirovina ne izmiruju svoje poreske obaveze”, naveli su iz Ministarstva.

Zakonom se, kako su zaključili, uređuje i postupak ostvarivanja prava na detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina, kao i njihovo prometovanje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije