fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzrečene kazne od 733,7 hiljada EUR i privremeno zatvorena četiri objekta

Izrečene kazne od 733,7 hiljada EUR i privremeno zatvorena četiri objekta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreski inspektori su od 1. maja do 23. jula obavili 1,89 hiljada provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili 157 nepravilnosti, na osnovu kojih su izdali 219 prekršajnih naloga sa novčanim kaznama od ukupno 733,7 hiljada EUR.

Iz Uprave prihoda i carina (UPC) su saopštili da zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 594,43 hiljade EUR, od čega je naplaćeno 292,03 hiljade ili 49,13 odsto.

Naplata novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili u roku od osam dana izrečene kazne umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima.

„Prema ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod četiri poreska obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti“, navodi se u saopštenju.

Utvrđene nepravilnosti odnose se na neevidentiranje prometa robe i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara u iznosu koji prelazi visinu blagajničkog maksimuma, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanje djelatnosti bez opšte poreske registracije.

Iz UPC su podsjetili da građani sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

„Pitanja vezana za primjenu poreskih propisa možete poslati na mail adresu [email protected] radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u ovoj oblasti“, objasnili su iz UPC.

Uprava je intenzivirala kontrole u primorskim opštinama u dijelu opšte poreske registracije, podnošenja poreskih prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijavljivanja radnika.

„Obavljaju se i ciljane kontrole poreskih obveznika u primorskim opštinama, kod kojih su prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je UPC u saznanju da postoji mogućnost da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga“, navedeno je u saopštenju.

Iz UPC su poručili da se za sve obveznike kod kojih je utvrđeno neregularno poslovanje, primjenjuju oštre kaznene mjere, od izricanja prekršajnih naloga do privremene zabrane obavljanja djelatnosti i zatvaranja objekata, poštujući osnovne principe u radu – neselektivnost i nultu stopu tolerancije za sivu ekonomiju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije