fbpx
18.9 C
Podgorica
August 15, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessIza poziva se krije podla namjera otuđenja državne imovine

Iza poziva se krije podla namjera otuđenja državne imovine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iza poziva za prodaju akcija Elektroprivrede (EPCG) krije se podla namjera nezakonitog i netransparentnog otuđenja državne imovine, ocijenjeno je iz Komisije za ekonomski razvoj Demokratske partije socijalista (DPS).

“EPCG je objavila javni poziv za izbor “strateškog kupca”, a po kojem zakonskom osnovu, ostaje nedoumica. Da li su ovim prekršeni propisi koji se odnose na privatizaciju ili je ovo privatizacija mimo privatizacije? Kako EPCG raspolaže akcijama koje su, poznato je, državna imovina”, pitali su iz DPS-a.

Predstavnici DPS-a su naveli da je poznato menadžmentu EPCG kako je tekao proces izbora strateškog investicionog partnera kad sličan proces realizuje ozbiljna Vlada kroz transparentan privatizacioni proces koji je realizovan i u konačnom izabrana italijanska kompanija A2A.

“Proces je pratila Vladina tenderska komisija, stoga je i rezultat bio transparentan i u skladu sa zakonom, a kao rezultat uspješnog procesa izabran je partner iz zemlje članice Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

U ovom procesu, kako se dodaje, nema tenderske dokumentacije, pa nije jasno po kojim uslovima se bira “strateški kupac” koji se tretira kao strateški investitor, kao ni koje su njegove obaveze, a ni prava.

“Objavljivanje javnog poziva za izbor “strateškog kupca” sa rokom trajanja od 15 dana mimo je svih standarda zaključivanja investicionih ugovora u zemljama Evropske unije”, kazali su iz DPS-a.

Kriterijum za izbor je samo jedan i to je cijena po akciji, što ne može predstavljati izbor strateškog investitora, već simuliranje berzanskog procesa.

“To je znači kupovina, a ne strateška investicija, bar ne za EPCG, dok za kupca sigurno da jeste. Umjesto da EPCG traži za strateškog investitora boljeg od sebe, u ovom izboru mogu samo gori učestvovati”, smatraju u DPS-u.

U toj partiji smatraju da je već jasno da proces koji je realizovan mimo javnosti da nije transparentan, a odluke Vlade tajne.

“Zašto je Vlada informaciju o ovome usvojila mimo oka javnosti, a uz to i mimo Savjeta za privatizaciju”, pitali su iz DPS-a.

U toj stranci su naveli da je poznato EPCG, ali je promaklo javnosti, ako EPCG za žurnih 15 dana ne nađe strateškog kupca, za kojeg svi znaju i ko je planirani, tu iza granice, EPCG će prodati akcije slobodno na berzi.

“A pitanje je kako i po kojem osnovu”, dodaje se u saopštenju.

EPCG bi, kako smatraju, da je sreće, tražila strateškog partnera iz zemalja Evropske unije po pravilima koje renomirane energetske kuće i poznaju i preferiraju, ali to nije trenutnom EPCG menadžmentu u interesu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

zgrada predsjednika

Još jedan čin nepoštovanja crnogorskih institucija

Podgorica, (MINA) – Na adresu kabineta predsjednika Crne Gore danas je dostavljeno pismo predsjednika...