fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIsplaćeno 211 hiljada EUR za izdig stoke na katun

Isplaćeno 211 hiljada EUR za izdig stoke na katun

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poljoprivrednim gazdinstvima, koja su kroz Agrobudžet za ovu godinu ostvarila pravo na premije za izdig stoke na katun, danas je isplaćeno ukupno 211,04 hiljade EUR.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da je trećina crnogorskih stočara, koji su prije dvije sedmice dobili premije za stoku u ukupnom iznosu od 2,3 miliona EUR, ostvarilo pravo i na dodatnu podršku – premije za izdig stoke na katun.

„Najviše korisnika je iz sjevernog regiona, njih 1,17 hiljada ili 77,43 odsto, od čega prednjače Bijelo Polje sa 171, Berane da 160 i Plužine sa 113. U centralnom regionu podršku je ostvarilo 336 korisnika, od čega su 203 gazdinstva iz Nikšića. Očekivano, najmanji broj podržanih zahtjeva je iz primorskih opština, ukupno četiri“, navodi se u saopštenju.

Pravo na podršku ostvaruju gazdinstva koja su u Registru poljoprivrednih gazdinstva i koja najmanje tri mjeseca u kalendarskoj godini drže stoku na katunima.

Podrška iznosi do deset EUR po uslovnom grlu.

„Isplata premija realizovana je nakon što su predstavnici Ministarstva i Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu administrativno i na terenu iskontrolisali i utvrdili stanje na gazdinstvima podnosioca zahtjeva za premiju“, objasnili su iz Ministarstva.

Ministarstvo će, prema riječima njegovih predstavnika, nastaviti sa primjenom te mjere podrške koja značajno doprinosi očuvanju planinskih pašnjaka i katunskog načina stočarenja, a samim tim očuvanju prirodnih resursa i kulturne baštine ruralnih područja.

Najčitanije