fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIskoristiti benefite NATO nabavki za crnogorsku privredu

Iskoristiti benefite NATO nabavki za crnogorsku privredu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora ne koristi u dovoljnoj mjeri potencijale koje nude NATO nabavke, ocijenjeno je na okruglom stolu u Privrednoj komori (PKCG).

PKCG je organizovala okrugli sto na temu NATO nabavke i potencijalni benefiti za crnogorsku privredu, tokom kojeg su objašnjene procedure za registraciju, upis u evidencije i obezbjeđivanje odgovarajućih dozvola, a sve sa ciljem kvalifikovanja za sistem NATO nabavki.

Cilj je bio da se ukaže na potencijale koje nude NATO nabavke, a koji se, prema riječima savjetnika predsjednice PKCG, Dragoljuba Bulatovića, ne koriste u dovoljnoj mjeri.

“I dalje malo koristimo mogućnosti iz NATO javnih nabavki. Apelujem na privrednike da se, u periodu koji slijedi, registruju za NCAGE (NATO kod) i NSN (skladišni broj), te da se upišu u evidenciju PKCG, što su preduslovi za vidljivost njihovih proizvoda u ovim procesima. PKCG je formirala posebnu službu podrške koja se bavi nabavkama u okviru Alijanse”, rekao je Bulatović.

On je podsjetio da je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma u martu donijelo Uputstvo o postupku provjere ispunjenosti uslova za učešće preduzeća registrovanih u Crnoj Gori u nabavkama za potrebe Sjeverno-atlantskog saveza, te da je Komora, u saradnji sa organizatorima skupa, pripremila i štampala priručnik za postupanje u NATO tenderima.

U fokusu predstavnika Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i kvalitet Ministarstva odbrane, Dejana Stanića, bili su registracija kompanija i dobijanje NATO oznaka za preduzeće i proizvod.

“Kodifikacija doprinosi predstavljanju Crne Gore u pozitivnom svijetlu u kodifikacionoj zajednici i ukazuje da i crnogorske kompanije, odnosno njeni proizvodi, mogu biti i konkuretni i traženi”, rekao je Stanić.

Prema njegovim riječima, izazovi su kako omogućiti proizvodima crnogorskih kompanija da budu dostupni i na NATO tržištu, obezbijediti im podršku da na jednostavan i brz način mogu dopuniti i izmjeniti podatke, te ukazati da se kodifikacijom doprinosi snaženju nacionalnog brenda na NATO tržištu, a i šire.

O sistemu naručilaca, vrijednostima nabavki i pozitivnoj praksi zemalja članica govorila je direktorica Direkcije za NATO u Ministarstvo vanjskih poslova, Valentina Knežević Tomić.

U njenom fokusu su posebno bili neklasifikovani tenderi.

“Od 2017. godine nijesmo uspjeli iskoristiti sve potencijale NATO nabavki i ne smijemo više gubiti vrijeme. Potrebno je da se usmjerimo na neklasifikovane tendere koji čine najveći broj NATO nabavki, a procedura je potpuno ista kao u slučaju klasifikovanih”, rekla je Knežević Tomić.

Ona je govorila o principima saradnje sa NATO, posebno potencirajući dobrovoljnost, povjerljivost, fer poslovanje, inkluzivnost, te obostrani interes.

Direktor Sektora za pravne i opšte poslove u PKCG, Bojan Jovović, objasnio je upis u evidencije Komore.

“Potvrda da je određeni privredni subjekat upisan u evidenciju kod PKCG predstavlja sastavni dio dokumentacije koja se predaje nadležnom ministarstvu, u cilju izdavanja potvrde za učešće u nabavkama za potrebe Sjeverno–atlantskog saveza”, naglasio je Jovović.

On je kazao da će Komora imati značajnu ulogu u ovom procesu, kako u vidu prostornih kapaciteta, tako i onih za stvaranje pretpostavki i osiguravanje uslova za učešće privrednih subjekta u nabavkama za potrebe Sjeverno-atlantskog saveza.

Prema njegovim riječima, na posebnoj stranici na sajtu Komore objavljivaće se javni pozivi za tendere čiji stepen tajnosti to dozvoljava.

Sljedeći okrugli sto biće održan odmah tokom jula, a Bulatović je pozvao privrednike da već od sjutra podnesu zahtjeve za registraciju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

suncano, vremenska prognoza

U Crnoj Gori sjutra sunčano

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori sjura će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura...