fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU posljednje tri i po godine plasirali 38 miliona EUR

U posljednje tri i po godine plasirali 38 miliona EUR

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Investiciono-razvojni fond (IRF) je u posljednje tri i po godine u kotorskoj opštini plasirao 38 miliona EUR, od čega samo u ovoj blizu 11 miliona EUR, saopštio je predsjednik Odbora direktora te institucije, Zoran Vukčević.

On je, na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave i privrednicima Kotora, kazao da je IRF u proteklom periodu značajno podržao kotorske preduzetnike, a da u prilog tome govori i činjenica da je do sada u tu opštinu plasirano 72 miliona EUR.

Vukčević je naveo da IRF zajedno sa kotorskom opštinom pokazuje izuzetne rezulatate u dijelu podrške privredi tog grada, prenosi Infobiro.

“Razgovarali smo sa kotorskim preduzetnicima u nastojanju da riješimo njihove probleme u okviru trećeg paketa mjera Vlade, a koje se odnose na IRF. U saradnji sa Opštinom definisaćemo različite modele koji će biti u funkciji onih kotorskih privrednika koji su pogođeni ovom situacijom”, rekao je Vukčević.

On je dodao da tu prije svega misli na turističku privredu, ali da će podržati i ostale djelatnosti kroz kreditne linije i reprograme.

Prema njegovim riječima, IRF će tražiti modele za prevazilaženje krize kada je u pitanju zakup ugostiteljskih objekata u starom gradu.

“Siguran sam da ćemo uskoro govoriti o mnogo većim investicijama u Kotoru, a tu prije svega mislim na proširenje kapaciteta Luke Kotor. Već smo obavili razgovor sa predstavnicima tog preduzeća i definisali strateške korake u narednom periodu”, kazao je Vukčević.

On očekuje da će već sljedećeg mjeseca definisati i prve kreditne linije koje će biti usmjerene ka tome da se povećaju kapaciteti tog preduzeća za period koji slijedi.

“To će omogućiti veći broj stranaca i gostiju i u krajnjem rezultirati povećanjem prihoda kotorskih privrednika”, tvrdi Vukčević.

Predsjednik Opštine Kotor, Željko Aprcović, saopštio je da su na sastanku dogovoreni modaliteti i mogućnosti aplikacija Luke Kotor za dobijanje kreditne podrške za gradnju pilona, produžetak i rekonstrukciju marinskog dijela i prostora koji neposredno korespondira sa samom lukom.

“Dogovoreno je da se urgentno završi projektno-tehnička dokumentacija i da Luka Kotor aplicira za kreditna sredstva. Očekujemo da ćemo da kraja ove godine imati značajnu investicionu aktivnost u smislu onog što jesu obaveze tog preduzeća na osnovu koncesionog ugovora potpisanog sa Vladom”, naveo je Aprcović.

On je dodao da je u svrhu pomoći kotorskoj privredi održan sastanak i sa dijelom kotorskih privrednika, na kojem su se iskristalisali zaključci u smislu koncipiranja i pomoći IRF-a i lokalne samouprave.

Riječ je o određenim kreditnim linijama koje će kotorskoj privredi pomoći da prevaziđu aktuelnu krizu.

Predstavnik nevladine organizacije (NVO) Kotorski privrednici, Dušan Samardžić, rekao je da su polovinom maja obavili preliminarne razgovore i imali ideju koju su sada razradili sa Vukčevićem, Aprcovićem i njegovim timom.

“Zadovoljni smo. Naše ideje su takve da iziskuju malo duži rad, nakon čega će se ući u proces koji je vrlo interesantan i trebalo bi da bude realizovan na obostrano zadvoljstvo. Cilj nam je da u isitom broju, ili što većem broju dočekamo mart i april naredne godine, što je i poenta cijele priče”, poručio je Samardžić.

Najčitanije