fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInženjeri Metalurško-tehnološkog fakulteta traženi na tržištu rada

Inženjeri Metalurško-tehnološkog fakulteta traženi na tržištu rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inženjeri Metalurško-tehnološkog fakulteta (MTF) Univerziteta Crne Gore izrazito su traženi na tržištu rada i predstavljaju oslonac industrijskog ili inovativnog potencijala Crne Gore, ocijenila je dekanica Mira Vukčević.

Ona je kazala da je MTF, na kojem se nastava izvodi na akademskim studijskim programima Metalurgija i materijali i Hemijska tehnologija, kao i primijenjenom studijskom programu Zaštita životne sredine, u 47 godina postojanja iznjedrio stotine inženjera.

„Treba naglasiti da se radi o, trenutno, izrazito traženim profilima inženjera, a broj nezaposlenih svršenih inženjera je zanemarljiv“, navela je Vukčević.

Iz PR Službe UCG-a saopšteno je da se već od 2018/19. studijske godine na MTF-u realizuje praktična nastava na trećoj godini studija.

„U trajanju od jednog semestra, jedan dan u sedmici studenti provode u odabranoj kompaniji na raznim poslovima. Praksa je dugo pripremana, potpisani su ugovori o realizaciji prakse sa 14 firmi u okruženju, studenti, nakon informativnog dana posvećenog praksi, prijavili su praksu kod odabranog poslodavca”, kazala je Vukčević.

U međuvremenu, MTF je izradio sva dokumenta potrebna za izvođenje i praćenje prakse od pravila o izvođenju praktične nastave do dnevnika prakse koji potpisuje osoba u kompaniji, izvještaja o realizaciji prakse, kao i načina dodjeljivanja mentora i ocjene rezultata prakse od mentora.

Prema njenim riječima, u ovom periodu, MTF dodjeljuje diplome svršenim studentima, što je obično i prilika da poslodavci koji nagrađuju najbolje, pozovu svršene studente da se jave na intervjue za posao.

„Taj vid saradnje sa industrijskim sektorom sve je intenzivniji i sve češće se obraćaju nama kako bi uputili svršene studente da zasnuju radni odnos“, tvrdi Vukčević.

Na MTF-u, kako je dodala, studenti imaju priliku da, kroz intenzivni rad u laboratorijama i stručnu praksu u firmama koje su nastavna baza fakulteta, stiču znanja i vještine potrebne u savremenom biznis okruženju.

„Poslodavci su zadovoljni nivoom znanja i vještina koje posjeduju svršeni studenti zahvaljujući činjenici da nastavni planovi obiluju praktičnim vježbama, da je fakultet poboljšao svoju istraživačku infrastrukturu kupovinom značajnih uređaja koji omogućavaju bolji istraživački rad u laboratorijama fakulteta”, kazala je Vukčević.

Pored toga, kompletna nastava se izvodi savremenim informaciono-komunikacionim metodama, a ono što studenti vježbaju u laboratorijama ili čuju na predavanjima, biva nadograđeno u realnim industrijskim uslovima na terenskim vježbama kojima naročito obiluje primijenjeni studijski program.

“Vrlo je vjerovatno da će i ove godine, fakultet slijediti praksu da upisuje po 35 studenata na akademskim studijskim programima Metalurgija i materijali i Hemijska tehnologija, odnosno, 45 studenata na primijenjenom studijskom programu Zaštite životne sredine”, zaključila je Vukčević.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...