fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIntenzivnijom saradnjom jednostavnije do novog regulatornog režima

Intenzivnijom saradnjom jednostavnije do novog regulatornog režima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rukovodstva crnogorskog i bosansko-hercegovačkog regulatora osiguranja intenzivnijom saradnjom i komunikacijom mogu jednostavnije doći do novog regulatornog režima, saošteno je na sastanku njihovih predstavnika.

Rukovodstva regulatora, predvođena predsjednikom Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Crne Gore (ANO) Urošem Andrijaševićem i direktorom Agencije za nadzor osiguranja Bosne i Hercegovine (BiH), Ivanom Luburićem, sastala su se u Podgorici sa ciljem razmjene informacija i definisanja buduće saradnje.

“Kroz intenziviranje saradnje i komunikacije, koja će dodatno biti formalizovana potpisivanjem memoranduma o razumijevanju, dvije agencije i dva tržišta jednostavnije i efikasnije će se pripremiti za sve izazove koje sa sobom nosi novi regultorni režim Solventnost 2 koji je na snazi u Evropskoj uniji (EU) i koji sve članice moraju da primjenjuju u sistemu regulacije”, rekao je Andrijašević.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da se radi o sličnim tržištima i gotovo istovjetnoj aktuelnoj regulativi, pred dva regulatora su zajednički izazovi koji se uz dobru komunikaciju i saradnju lakše mogu prevazići.

Iz ANO je saopšteno da su tokom susreta predstavljene specifičnosti dva tržišta osiguranja i razmijenjena najbolja regulatorna i nadzorna praksa.

“Sastanak je bio prilika da se inicira potpisivanje memoranduma o razumijevanju između dva regulatora, sa ciljem formalizacije saradnje i efikasnije i frekventnije razmjene informacija usmjerene ka dostizanju ciljeva i standarda novog regulatornog režima, koji će sve nove članice EU biti u obavezi da primjenjuju”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici ANO posebno su predstavili projektnu saradnju koju su imali u prethodnom periodu, a koja je rezultirala ekspertskom podrškom pri izradi novog Zakona o osiguranju, potpuno zasnovanog na direktivi Solventnost 2, kao i izradom novog softverskog rješenja kojim je uvedena puna digitalizacija u proces izvještavanja subjekata nadzora prema Agenciji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije