fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInformacije o vakcinama podigle cijene nafte

Informacije o vakcinama podigle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 46 USD, podstaknute uspješnim rezultatima ispitivanja potencijalnih vakcina protiv Covida-19, za koje trgovci smatraju da će ubrzati oporavak potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,62 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 52 centa višoj cijeni od 42,94 USD, prenosi Hina.

Dobro raspoloženje na tržištima i dalje podržavaju vijesti o napretku u razvoju potencijalne vakcine protiv Covida-19, koje bi moglo pomoći i potražnji za naftom.

Pfizer i BioNTech objavili su prije deset dana da je njihova eksperimentalna vakcina spriječila zarazu Covidom-19 više od 90 odsto učesnika u ispitivanju, a sličan je rezultat prošle sedmice objavila i Moderna.

U ponedjeljak je i britanski proizvođač ljekova AstraZeneca saopštio da bi njegova vakcina, razvijena u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, takođe mogla biti efikasna oko 90 odsto.

“Vijest je podigla raspoloženje i poslužila kao štit od ‘tmurnih fundamenata’. Investitori ignorišu kratkoročne nepovoljne faktore, među kojima je najznačajniji velik rast broja zaraženih Covidom na svjetskom nivou i umjesto toga razmišljaju o narednom ljetu”, rekao je analitičar PVM-a Stephen Brennock.

Raspoloženju pomažu i očekivanja da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom produžiti sporazum o ograničenju snabdijevanja i na narednu godinu.

OPEC+ će na sastanku 30. novembra i 1. decembra razmotriti mogućnosti produženja sporazuma za najmanje tri mjeseca od januara.

Trgovci nijesu reagovali na objavu jemenskih Huta da su ispalili raketu koja je pogodila nalazište naftnog diva Saudi Aramca u Džedi na zapadu Saudijske Arabije. Saudijska strana nije za sada potvrdila napad. Glavna naftna postrojenja Aramca nalaze se na istoku zemlje.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u petak iznosila 43,38 USD, što znači da je porasla 26 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije