fbpx

Indeksi u blagom rastu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Manji promet i rast indeksa obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj su objavljeni podaci Ministarstva finansija da je deficit budžeta za prvih devet mjeseci iznosio 333,6 miliona EUR ili 7,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je blago na 648,09 bodova, a MONEX na 9.784,75 bod.

Promet je iznosio 213,58 hiljada EUR i bio je 32,5 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 49 transakcija, a najveći udio u prometu imale su akcije Drvoimpexa – za izvoz, uvoz i unutrašnji prevoz, i to 34,33 odsto.

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da je deficit budžeta za prvih devet mjeseci 80,5 miliona viši u odnosu na planirani.

Iz Ministarstva su kazali da su ekonomska kretanja u zemlji i dalje pod uticajem epidemiološke situacije, što za rezultat ima nastavak trenda pada naplate budžetskih prihoda kako u odnosu na prošlu godinu, tako i u odnosu na planirane izmjenama i dopunama Zakona o budžetu.

„Na drugoj strani, sprovođenje socio-ekonomskih mjera, u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije po građane i privredu, rezultiralo je većom potrošnjom”, navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci.

Najviše su rasle akcije Jugopetrola, 6,7 odsto na 8,98 EUR. Dionice Hipotekarne banke su jačale 3,5 odsto na 890 EUR, Elektroprivrede (EPCG) jedan odsto na 2,96 EUR i Instituta “Simo Milošević” neznatno na 26,08 EUR.

Dionice Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera rasle su 5,9 odsto na pet EUR. Pravni zastupnici sekretara i šefice pravne službe u HG Budvanska rivijera, Jova Đuraševića i Darinke Nedović, saopštili su da njima nijesu isplaćene otpremnine od po 90 hiljada EUR, niti su odluke o njihovoj isplati donesene u ovoj godini.

Oni su u reagovanju na članak koji je u dnevnom listu Dan objavljen 19. oktobra, naveli da su odluke na osnovu kojih su isplaćene otpremnina donijete u skladu sa važećim propisima, kolektivnim ugovorom i odlukom odbora direktora, odnosno ugovorima o radu.

Jačale su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 3,2 odsto na 54,4 centa.

Iz Centralne banke (CBCG) saopšteno je da bi stopa pada BDP-a u ovoj godini mogla iznositi oko 17 odsto. Na sjednici Savjeta CBCG saopšteno je da tu projekciju karakteriše relativno visok stepen neizvjesnosti.

„Imajući u vidu visok stepen neizvjesnosti situacije, uzrokovane pandemijom Covid-19 virusa, nedostupnost značajnog broja podataka, kao i odsustvo ranijih iskustava ove vrste, naglašeno je da ovu projekciju karakteriše relativno visok stepen neizvjesnosti, te da je ona predmet kontinuiranog ažuriranja u skladu sa pristizanjem novih podataka“, navodi se u saopštenju.

Pale su dionice Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Mimoza 20 odsto na 1,56 EUR, Sveti Stefan hoteli Budva 1,3 odsto na 2,35 EUR, a Željezničkog prevoza 9,9 odsto na 5,11 centi.

Slabile su akcije Crnogorskog Telekoma 9,4 odsto na 1,06 EUR. Neto dobit kompanije je u trećem kvartalu iznosila 1,8 miliona EUR, što je 2,3 miliona EUR manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Telekoma su kazali da su treći kvartal završili ne samo kao tržišni lider u ukupnom broju postpejd korisnika, već i kao lider u oba postpejd segmenta – rezidencijalnom i biznis, i sa stabilnom korisničkom bazom.

„Prvo mjesto na tržištu mobilnog interneta je takođe zadržano, uz rast broja korisnika širokopojasnog interneta i televizije“, navodi se u saopštenju.

Oslabile su akcije Luke Bar 10,4 odsto na 18,9 centi. Vlada je na listu prioritetnih uvrstila projekat temeljne rekonstrukcije i modernizacije Luke Bar, vrijedan 22,57 miliona EUR, koji će biti finansiran iz budžeta EU u okviru investicionog plana za Zapadni Balkan.

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije od 22,57 miliona EUR odnosi se za četiri planirane komponente, uglavnom u sferi intermodalnog transporta, pišu Dnevne novine.

Promet na MTP ME, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, iznosio je ove sedmice 77,53 hiljade EUR.

Iz Montenegroberze je saopšteno da je trgovina akcijama nikšićke kompanije Mehanizacija i programat privremeno obustavljena do 10. novembra.

“Odbor direktora Montenegroberze je, postupajući po zahtjevu pravnog zastupnika preuzimaoca, donio odluku o privremenoj obustavi trgovanja akcijama emitenta Mehanizacija i programat na period od deset dana”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Montenegroberze i Zagrebačke berze potpisali su početkom sedmice sporazum o saradnji, čiji je cilj unapređenje stručnih znanja i profesionalno usavršavanje učesnika crnogorskog tržišta kapitala.

Sporazum su, putem Zoom aplikacije, potpisale izvršna direktorica Montenegroberze, Milena Vučinić i predsjednica uprave Zagrebačke berze, Ivana Gažić.

Cilj potpisivanja sporazuma je unapređenje stručnih znanja i profesionalno usavršavanje učesnika crnogorskog tržišta kapitala putem edukacija Akademije Zagrebačke berze.

Najčitanije