fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli uoči rezultata izbora u SAD-u

Indeksi porasli uoči rezultata izbora u SAD-u

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi snažno porasli, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju jasnim rezultatima predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a potom brzom donošenju novog paketa mjera za podsticanje ekonomije.

Dow Jones skočio je 554 boda ili 2,06 odsto, na 27.480 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,78 odsto, na 3.369 poena, a Nasdaq indeks 1,85 odsto, na 11.160 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon što su prošle sedmice potonuli više od 5,5 odsto, što je bio njihov najveći sedmični gubitak od marta, berzanski indeksi na najvećoj svjetskoj berzi su snažno porasli drugi dan zaredom.

Pritom su u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica porasle, a najviše u finansijskom i industrijskom, više od dva odsto.

Ulagači se nadaju jasnim rezultatima predsjedničkih izbora. U nacionalnim anketama demokratski izazivač Joe Biden ima prednost pred republikanskom predsjednikom Donaldom Trumpom, međutim u ključnim državama vodi se neizvjesna trka.

I dok je donedavno tržište priželjkivalo Trumpovu pobjedu, s obzirom na poreske olakšice koje je sproveo za svog mandata i zbog 55-postotnog rasta S&P 500 indeksa od kada je postao predsjednik, u posljednje vrijeme tržište ‘igra’ na Bidenovu pobjedu.

Smatra se, naime, da bi njegova vlada brže s Kongresom dogovorila novi paket fiskalnih mjera za pomoć ekonomiji u borbi protiv koronakrize, i to u većem iznosu nego što je predlagao Trump. Vjeruje se, takođe, da bi Biden povećao potrošnju na infrastrukturu.

“Reakcija tržišta pokazuje da se ulagači nadaju brzim i jasnim izbornim rezultatima. Ako iz nekog razloga nećemo imati jasnu sliku, ako gubitnik ne prihvati poraz i ako će se na kraju morati ići na sudove, u narednom periodu čeka nas nestabilnost na tržištu”, kazao je potpredsjednik u firmi Charles Schwab, Randy Frederick.

I dok neki analitičari rast cijena dionica u posljednja dva dana pripisuju nadi ulagača u Bidenovu pobjedu, neki smatraju da je taj rast samo posljedica korekcije nakon što su prošle sedmice berzanski indeksi potonuli više od 5,5 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,33 odsto, na 5.786 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,55 odsto, na 12.088 poena, a pariski CAC 2,44 odsto, na 4.805 bodova.

Najčitanije

Putevi

Putevi pretežno suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po pretežno suvim putevima i...
Vaskrs

Danas je Vaskrs