fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli nakon tri dana pada

Indeksi porasli nakon tri dana pada

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u četvrtak su znatno porasle, jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupovinu nakon oštrog pada tržišta tri dana zaredom.

Dow Jones je ojačao 1,29 odsto na 34.021 bod, dok je S&P 500 porastao 1,22 odsto na 4.112 bodova, a Nasdaq indeks 0,72 odsto na 13.124 boda, prenosi Hrportfolio.

Pritom su u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica porasle, a pao je samo naftni sektor, 1,4 odsto, zbog pada cijena nafte. Najviše su, ipak, porasli ciklični sektori, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od ubrzanja oporavka ekonomije od koronakrize.

„Sektori koji su dan prije bili najviše pogođeni sada su znatno porasli, jer se očekuje snažan rast ekonomije tokom cijele godine i zato što bi jačanje inflacije trebalo da bude privremeno”, rekao je direktor u kompaniji Lenox Wealth Advisors, David Carter.

Ipak, ostaje da se vidi da li taj rast predstavlja smirivanje tržišta ili samo korekciju nakon oštrog pada prethodnih dana, izazvanog podacima koji ukazuju na jačanje inflacije.

U svakom slučaju, strahovanja od inflacije biće i dalje prisutna, iako američka centralna banka već mjesecima poručuje da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

U srijedu je objavljeno da su osnovne potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u aprilu porasle tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, što je njihov najveći skok u skoro 12 godina. Uz to, inflacija se probila znatno iznad ciljanog nivoa Fed-a od dva odsto.

To je posljedica velikih fiskalnih podsticaja koji podržavaju potrošnju, rasta cijena sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima i povećavanja plata, čime kompanije nastoje da privuku radnike.

Jačanje inflacije na duže staze moglo bi navesti Fed na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo, što bi loše uticalo na tržište kapitala.

„Strahovanja u vezi inflacije ostaće prisutna na tržištima idućih mjeseci”, kazao je Carter.

Na evropskim berzama u četvrtak se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,59 odsto na 6.963 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,33 odsto na 15.199 bodova, a pariski CAC 0,14 odsto na 6.288 bodova.

Najčitanije