fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli nakon teških gubitaka u prethodnom mjesecu 

Indeksi porasli nakon teških gubitaka u prethodnom mjesecu 

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama prošle sedmice su cijene dionica snažno porasle, jer se tržišta oporavljaju nakon velikih gubitaka u oktobru, a ulagače su ohrabrili dobri poslovni rezultati kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skočio 2,4 odsto, na 25.270 bodova, a toliko je porastao i S&P 500, dostigavši 2.723 poena. Nasdaq indeks skočio je 2,7 odsto, na 7.356 bodova, prenosi SEEbiz.

Najveći sedmični skok tih indeksa od maja zahvaljuje se, među ostalim, korekciji cijena dionica nakon oštrog pada u oktobru. U tom je mjesecu zbog rasta kamata u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), trgovinskog rata između SAD-a i Kine, usporavanja rasta globalne ekonomije, tenzija između Evropske komisije i Italije te opreza uoči izbora za američki Kongres, S&P 500 indeks potonuo 6,9 odsto, što je bio njegov najveći mjesečni pad u posljednjih sedam godina.

„Od početka oktobra cijene dionica su toliko pale da se moglo očekivati da u određenom trenutku cijene odskoče i zadrže se na višim nivoima”, kazao je direktor u firmi Horizon Investment Services, Chuck Carlson.

Ulagače je polovinom sedmice ohrabrila poruka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa nakon telefonskog razgovora s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom da trgovinski razgovori lijepo napreduju.

Trump je najavio da će se s kineskim kolegom sastati na summitu G20 najrazvijenijih zemalja svijeta u Argentini krajem novembra. Potvrda je stigla i iz Pekinga gdje je Jinping kazao da se nada da će dvije zemlje ostvariti stabilan i zdrav odnos. Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja od eskalacije trgovinskog sukoba između dvije najveće svjetske ekonomije, koje već mjesecima međusobno nameću uvozne carine.

„Ove poruke podstakle su nadu da bi SAD i Kina mogle postići dogovor o trgovini”, kazao je strateg u firmi StateStone Wealth, Robert Pavlik.

Pozitivno na tržište utiču i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 350 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvještaje, pri čemu ih je oko 78 odsto nadmašilo očekivanja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u trećem tromjesečju porasle više od 26 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su na početku sezone objava izvještaja očekivali rast od 21,5 odsto.

Doduše, nekoliko velikih kompanija razočaralo je ulagače svojim rezultatima, na primjer Apple, Alphabet i Amazon.com.

„Sezona objava izvještaja traje, a većina njih je u redu. Dosad je nekoliko velikih kompanija podbacilo očekivanja, što je zasjenilo mnoge druge dobre izvještaje manjih ili manje poznatih kompanija”, kazao je partner u firmi Cherry Lane Investments, Rick Meckler.

U petak je ulagače na oprez naveo izvještaj o zapošljavanju u SAD-u koji je pokazao da je u oktobru otvoreno 250 hiljada novih radnih mjesta, dvostruko više nego u prethodnom mjesecu i znatno više nego što su analitičari očekivali.

Pritom se stopa nezaposlenosti zadržala na 3,7 odsto, najnižim nivoima u gotovo pola vijeka, što pokazuje da je američko tržište rada snažno i da privreda stabilno raste.

Međutim, ulagače je zabrinuo podatak o rastu prosječne plate po satu 0,2 odsto na mjesečnom nivou, odnosno 3,1 odsto na godišnjem nivou, što je njihov najveći rast u posljednjih devet i po godina. To pokazuje da inflacija jača, što bi moglo navesti američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed) da ubrza tempo povećanja kamata, a to ne ide u prilog tržištima kapitala.

I na evropskim berzama prošle sedmice cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,2 odsto, na 7.094 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,8 odsto, na 11.518 poena, a pariski CAC 2,7 odsto, na 5.102 boda.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skočio pet odsto, na 22.243 boda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije