fbpx

Indeksi oštro pali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 i Nasdaq indeksi na Vol stritu u četvrtak su zabilježili najveći dnevni pad od kraja juna, jer se ulagači plaše da će jačanje inflacije navesti američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed), na dalje povećanje kamata.

Zbog toga su prinosi na obveznice dostigli najviše nivoe u nekoliko prethodnih godina, prenosi Hrportfolio.

Dow Jones skliznuo je 0,75 odsto na 26.627 bodova, dok je S&P 500 potonuo 0,82 odsto na 2.901 poena, a Nasdaq indeks 1,81 odsto na 7.879 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 i Nasdaq indeksa u više od tri mjeseca najviše je posljedica strahovanja ulagača da će Fed ubrzati tempo povećanja ključnih kamatnih stopa, jer bi snažan rast ekonomije mogao podstaći inflaciju.

Broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima u Sjedinjneim Američkim Državama (SAD) prošle sedmice je pao na najniži nivo u 49 godina, što ukazuje na snagu tržišta rada.

Na dalji snažan rast ekonomije ukazuje i podatak o snažnom rastu fabričkih narudžbi.

To bi moglo podstaći rast inflacije, što bi moglo navesti Fed na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi da će Fed u decembru, već četvrti put ove godine, povećati kamate za 0,25 procentnih poena iznose skoro 80 odsto.

Još nedavno ulagači na tržištu kapitala nadali su se da je ciklus povećanja kamata pri kraju, ali je Fed prošle sedmice najavio da bi, osim u decembru, kamate mogao povećati još u tri navrata u narednoj godini, a potom još jednom na početku 2020.

Predsjednik Fed-a, Jerome Powell, poručio je da su ekonomski izgledi izuzetno pozitivni i da su kamate još daleko od “neutralne” vrijednosti, između 2,5 i tri odsto, koja označava da monetarna politika nije ni podsticajna ni restriktivna.

Ulagači se plaše da bi zaoštravanje monetarne politike moglo biti previše agresivno, da bi kamate mogle porasti iznad “neutralnih” vrijednosti, što ne odgovara tržištu kapitala.

Među rijetkim dobitnicama bile su dionice u finansijskom sektoru, s prosječnim rastom od 0,8 odsto, jer bi u okruženju s višim kamatnim stopama banke mogle biti profitabilnije.

Među najvećim su gubitnicama bile su dionice takozvane FANG skupine. Tako su cijene Apple-a, Amazon.coma, Google-ove krovne kompanije Alphabet i Netflixa pale između 1,7 i 3,6 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 1,22 odsto na 7.418 bodova, dok je frankfurtski DAX sklizno 0,35 odsto na 12.244 poena, a pariski CAC 1,47 odsto na 5.410 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Auto-putem od početka godine prošlo 676,84 hiljade vozila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Auto-putem Princeza Ksenija je od početka godine prošlo 676,84 hiljade vozila. Prema...

Sjutra je Vaskrs

Dalas u polufinalu