fbpx

Indeksi oštro pali

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu su u srijedu cijene dionica oštro pale, jer su ulagači očekivali veću podršku američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) finansijskim tržištima.

Cijene dionica pale su iako je Fed najavila usporavanje tempa povećanja kamata, prenosi Hrportfolio.

Dow Jones skliznuo je 1,49 odsto na 23.323 boda, S&P 500 potonuo je 1,54 odsto na 2.506 poena, a Nasdaq indeks 2,17 odsto na 6.636 bodova.

Čelnici Fed-a odlučili su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, da povećaju ključne kamatne stope četvrti put ove godine za 0,25 procenata, u rasponu od 2,25 do 2,5 odsto.

Iako je taj potez bio očekivan, ulagače su razočarale poruke o blažem nego što se očekivalo usporavanju tempa povećanja kamata u narednoj godini.

Fed očekuje da će zbog nestabilnosti na finansijskim tržištima i usporavanja rasta globalne ekonomije u narednoj godini kamate povećati u dva navrata, a ne u tri, kako je procjenjivao ranije.

Ulagači su se nadali da će Fed najaviti samo jedno povećanje u narednoj godini, pa možda čak i prekid ciklusa podizanja kamata, sa obzirom na usporavanje globalne ekonomije i slabljenje inflacijskih pritisaka, nakon oštrog pada cijena nafte posljednjih mjeseci.

Prije objave odluka Fed-a, cijene dionica su rasle, ali odmah nakon objave oštro su pale.
Strateg u kompaniji Jones Trading, Michael O ‘Rourke, kazao je da je tržište shvatilo da mu Fed neće uskoro “dobaciti pojas za spašavanje”.

“Poruka je tržištu da se može očekivati zaoštravanje finansijskih uslova i sporiji rast ekonomije”, rekao je O’Rourke.

Pod oštrim kritikama predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa, koji smatra da Fed povećanjem kamata šteti ekonomiju, Fed povećava cijenu novca jer procjenjuje da je rast ekonomije godinama podržavan fiskalnim i monetarnim mjerama, iznad održivih nivoa.

To ne ide u prilog tržištima dionica, pa su u srijedu pale cijene u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

S&P 500 je skliznuo na novi najniži nivo u 14 mjeseci i sada je 14,5 odsto ispod svog rekordnog nivoa dostignutog krajem septembra, odnosno duboko u području korekcije.

Dow Jones zaronio je na najniže nivoe od novembra prošle godine.

Na evropskim berzama, koje su zatvorene prije objave odluka Fed-a, cijene dionica su porasle.
Londonski FTSE indeks ojačao je 0,96 odsto na 6.765 bodova, frankfurtski DAX porastao je 0,24 odsto na 10.766 poena, a pariski CAC 0,49 odsto na 4.777 bodova.

Najčitanije