fbpx
NaslovnicaMINA BusinessImaju velike potencijale za dalje jačanje turističkih veza

Imaju velike potencijale za dalje jačanje turističkih veza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Turska imaju prostora za povećanje saradnje u turizmu, jer zemlje mogu turistima ponuduti interesantan sadržaj preko cijele godine, ocijenili su ministar turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera, Vladimir Martinović i turski ambasador u Podgorici, Bariš Kalkavan.

Martinović je kazao da je pespektiva saradnje Crne Gore i Turske u oblasti turizma dobra, imajući u vidu činjenicu da obje zemlje odlikuju prirodne ljepote i raznolikost Balkana i Mediterana, te obostarnu opredijeljenost institucija za produbljivanje ekonomske povezanosti i unapređenja bilateralne saradnje u svim sektorima.

Martinović i Kalkavan razgovorali su o saradnji Crne Gore i Turske u sektorima turizma i ekologije, privlačenju turskih investitora i stvaranju uslova za što veći dolazak turista.

Na sastanku su istaknuta i dosadašnja pozitivna iskustava kada je riječ o ulaganju turskih investitora u Crnu Goru koja vode jačanju ekonomije i zapošljavanjima. Bilo je riječi i o razvoju sjevera koji ima jednak potencijal kao i jug Crne Gore, a gdje su sagovornici ocijenili da postoji prostor za saradnju.

Kalkavan je informisao Martinovića da su, prepoznajući značj i potencijal sjevera, uputili turske investiitore na Žabljak, u Kolašin, Bijelo Polje i Rožaje.

„Ponavljam da su svi investitori, koji žele da posluju u skladu sa zakonom, i više nego dobrodošli u našu zemlju, posebno kada se njihove investicije odnose na djelove Crne Gore u koje je ulaganje neophodno“, poručio je Martinović.

Kalkavan je kazao da su posebno zaintresovani za saradnju u dijelu upravljanja otpadom i podsjetio na uspješnju saradnju Agencije za međunarodnu saradnju i organizacija (TIKA) i Agencije zaštititu životne sredine.

Martinović je rekao da je Ministarstvo otvoreno za saradnju u oblasti ekologije i zaštite životne sredine, posebno uzimajući u obzir da je pred Crnom Gorom zatvaranje Poglavlja 27 i postizanje boljih rezultata za naredni Izvještaj Evropske komisije (EK).

Martinović je takođe istakao da je upoznat i da prati rad Turkcham u Crnoj Gori.

Kalkavan je zahvalio na prijemu, uz očekivanje da je sastanak samo uvertira za uspješnu saradnju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije