fbpx
NaslovnicaGlavna vijestI u oktobru rekordno nizak nivo gubitaka

I u oktobru rekordno nizak nivo gubitaka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je intenzivnim radom na terenu u pravcu suzbijanja neovlašćene potrošnje i u oktobru ostvario rekordno nizak nivo gubitaka na mreži od 10,35 odsto, što je čak 2,18 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz kompanije su saopštili da je kontinuiranim aktivnostima za period januar – oktobar, stepen gubitaka sveden na 11,44 odsto, čime je umanjena i ukupna količina električne energije potrebna za pokrivanje gubitaka.

„U odnosu na prošlu godinu, ostvarena je ušteda od 16,06 hiljada megavat sati (MWh) električne energije, čija vrijednost na referentnoj HUPX berzi za navedeni period iznosi 4,4 miliona EUR“, precizirali su iz CEDIS-a.

Ukoliko se podaci uporede sa nivoom gubitaka od 12,59 odsto, koliko je ostvareno od januara do oktobra 2020. godine, ušteda iznosi 27,51 hiljadu MWh električne energije, čija je aktuelna cijena 7,6 miliona EUR.

foto: CEDIS

Rukovodilac Sektora za mjerenje, Vaso Zeković, kazao je da je kompanija, u okolnostima nezapamćene, globalne krize energenata, zahvaljujući aktivnostima na terenu uspjela da za deset mjeseci uštedi oko 16 hiljada MWh, što je na nivou ukupne oktobarske potrošnje opština Nikšić i Plužine.

Uštede su, kako je naveo, još veće ukoliko se uporede sa gubicima u sistemu iz 2020. godine.

„Dakle, da CEDIS nije djelovao u pravcu otkrivanja neovlašćenih aktivnosti na mreži, trošak za nabavku navedenih količina električne energije išao bi na teret kompanije, odnosno ne bi bio naplaćen od korisnika“, rekao je Zeković.

On je dodao da u aktuelnim uslovima, kada se nedostajuće količine električne energije na tržištu nabavljaju po značajno višoj cijeni od one koju plaćaju domaćinstva i privreda, svaki neovlašćeno preuzet kilovatsat predstavlja ozbiljan udar na sistem.

„Zato smo i odlučni u namjeri da te radnje otkrijemo i sankcionišemo“, poručio je Zeković.

Iz kompanije su saopštili da podaci dodatno dobijaju na značaju ukoliko se ima u vidu da je procenat gubitaka od 11,44 odsto za deset mjeseci ove godine oko 0,7 odsto niži u odnosu na isti prošlogodišnji period i to uz povećanje potrošnje električne energije od 3,6 odsto.

foto: CEDIS

Zeković je objasnio da je trošak za pokrivanje gubitaka u sistemu, koji pada na teret kompanije, u najvećoj mjeri posljedica nelegalne gradnje koja decenijama unazad devastira prostor, a istovremeno i elektrodistributivnu mrežu.

„Nelegalna gradnja podrazumijeva nelegalna priključenja, samim tim i gubitke na mreži. Postojeća infrastruktura se neplanski opterećuje, čime se povećavaju troškovi za održavanje i umanjuju efekti investicija“, rekao je Zeković.

Prema njegovim riječima, na terenu, postupak otkrivanja i uvođenja nelegalnih priključaka u zakonom definisane okvire predstavlja mukotrpan proces, koji zahtijeva i angažovanje značajnog broja zaposlenih.

Za CEDIS, naročito u aktuelnim uslovima nezapamćene krize na tržištu energenata i nestabilnosti na tržištu opreme za održavanje elektromreže, sve navedeno predstavlja ozbiljno finansijsko opterećenje.

„Ponavljamo da borba sa ovim duboko ukorijenjenim i široko zastupljenim problemom zahtijeva i sistemsku podršku tužilačkih i sudskih organa, kao i policije, koja za sada nije dovoljna i dosljedna. Imajući u vidu navedene negativne aspekte, smatramo da postignuti rezultati imaju posebnu vrijednost“, zaključio je Zeković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U Baru 30 odsto više gostiju

Bar, (MINA-BUSINESS) - U hotelima na barskoj rivijeri boravi 30 odsto više gostiju u...