fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHoteli bez tradicionalnih proslava za Novu godinu

Hoteli bez tradicionalnih proslava za Novu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Većina ugostiteljskih objekata, naročito hotela u Crnoj Gori, u Novu godinu će ući bez tradicionalnih prazničnih zabava, ali će pojedini otvoriti vrata za goste koji žele da prve dane januara provedu koristeći njihove usluge, uz strogo poštovanje mjera.

PR menadžerka Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera, Jelena Kaluđerović, kazala je za Pobjedu da su njihovi hoteli zatvoreni, tako da neće biti organizovanog dočeka Nove godine.

„Gradska kafana hotela Mogren će tokom praznika raditi u skladu sa mjerama Ministarstva zdravlja“, rekla je Kaluđerović.

Sličnu odluku donio je i menadžment hotelske kompanije Montenegro stars hotels group, odnosno hotel Splendid Conference & Spa Resort i hotel Montenegro. Oni sa žaljenjem konstatuju da će slike prepunih sala za zabavu domaćih i stranih gostiju za koje se svake godine organizuje poseban doček ove izostati.

„Svake godine smo otvarali i hotel Montenegro kako bismo uspjeli da ugostimo sve koji žele da provedu novogodišnje praznike uz naš četvorodnevni muzički program, ali iz poznatih razloga, uobičajeni doček će izostati. Zdravlje je najvažnije i nema profita koji bi opravdao takav rizik. Ta odluka je donijeta još prije pola godine“, kazala je PR te kompanije Maja Vukićević.

Iako će praznično slavlje izostati, ona je navela da vlada veliko interesovanje za odmore tokom novogodišnjih praznika. Budući da praznični aranžmani u Splendidu godinama traju od Božića do Božića, već od 23. decembra kreću specijalne ponude.

„Boravak u dvokrevetnoj sobi sa doručkom koštaće 120 EUR dnevno, odnosno 60 EUR po osobi, uz već poznate povoljnosti za boravak djece uzrasta do 11 godina. Doplata za dodatne obroke u Glavnom restoranu na bazi švedskog stola košta 20 za ručak odnosno 25 za večeru po osobi. Napravili smo i trodnevne i petodnevne porodične aranžmane kao uvertiru u novogodišnje praznovanje“, navela je Vukićević.

Podgorički hotel CentreVille će biti otvoren tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Kako je kazala PR tog hotela, Mirjana Delić, još ne znaju da li će biti dozvoljen doček Nove godine, te da tu informaciju čekaju od nadležnih institucija.

„Pratićemo situaciju i funkcionisati u skladu sa njihovom odlukom. Trenutno je dozvoljeno 20 osoba u zatvorenom prostoru, tako da se teško može govoriti o standardnom dočeku. To mogu biti jedino okupljanja dozvoljenog broja ljudi na prazničnoj večeri, a u skladu sa propisanim zdravstveno-bezbjednosnim mjerama. Naš trenutni paket za novogodišnje praznike je smještajnog karaktera sa prazničnom večerom po izboru. Naši gosti dolaze iz regiona, Njemačke, Turske, Albanije i Ukrajine“, kazala je Delić.

U hotelima Avala i Bjanka HG Beppler&Jacobson Montenegro planiraju doček, ako to uslovi dozvole.
„Oba hotela će biti otvorena za vrijeme praznika. Planiran je organizovan doček Nove godine, kao i muzički program ukoliko mjere budu dozvoljavale. Pripremljeni su paketi sa specijalnim cijenama, a koje su i do 30 odsto niže u odnosu na prošlu godinu“, kazao je izvršni direktor te grupacije, Nikola Kasalo.

Organizacija će, kako je dodao, biti izazovna i uslovna, ali su spremni da ispoštuju sve mjere, ukoliko ne dođe do izmjena, odnosno njihovog pooštravanja. Kasalo ističe i da ima interesovanje gostiju sa strane, ali problem predstavljaju stroge procedure u državi i u okruženju, a što će se negativno odraziti na popunjenost hotela.

Sudeći prema podacima turističkih agencija, koje su među najpogođenijima najvećom svjetskom pošasti, mali broj avanturista će putovati za novogodišnje praznike i to u najbliže gradove regiona. Od većih evropskih metropola u ponudi je samo Istanbul, jer za ulazak u Tursku nije neophodno posjedovati negativan PCR test.

Direktor prodaje u agenciji Galileo, Milan Koprivica rekao je Pobjedi da je interesovanje za aranžmane neuporedivo manje u odnosu na prethodne godine.

„Prošle godine agencija Galileo je imala 15 novogodišnjih aranžmana, ka različitim evropskim destinacijama. Ove godine, moguće je putovati samo u Tursku. Dakle, i ponuda i potražnja su na značajno manjem nivou. Naša agencija u ponudi ima grupni aranžman za Istanbul, jer za ulazak u Tursku jos nijesu potrebni testovi, tako da je od svih daljih destinacija, to jedino i moguće realizovati“, kazao je Koprivica.

U ponudu su, kako je dodao, uvrstili i hotele na crnogorskom primorju kao i na sjeveru Crne Gore.

Prema njegovim riječima, pandemija koronavirusa je u potpunosti blokirala rad turističkih agencija, naročito za organizaciju putovanja van Crne Gore, odnosno u zemlje koje ne dozvoljavaju prelazak njihove granice bez posjedovanja negativnog PCR testa.

„U našoj ponudi su još i individualni aranžmani ka nekim destinacijama u regionu, kao što je Sarajevo. Međutim i tu imamo otežavajuće okolnosti, jer putnici nakon 48 sati provedenih u Bosni i Hercegovini (BiH), moraju posjedovati negativne serološke testove pri povratku u Crnu Goru“, dodao je Koprivica.

I u turističkoj agenciji Guliver ističu brojne barijere koje je Covid-19 nametnuo. Međutim, kreirali su, kako kažu, pristupačne aranžmane za crnogorske građane uz poštovanje svih propisanih mjera.

„Situacija je takva da ništa nije više isto kao prije i neizvjesno je kada će ponovo normalno funkcionisati. Navešćemo primjer da smo godinu ranije prodaju aranžmana za Novu godinu počeli krajem avgusta, a sada i dalje ne znamo kakva će situacija biti za putovanja tokom praznika. Organizacija aranžmana je uglavnom otežana zbog mjera koje su na snazi i koje propisuju ograničen boravak van Crne Gore bez testa, ali i svakako zbog novog talasa korona virusa“, kazao je za Pobjedu menadžer prodaje u Guliveru, Stefan Jelušić.

S obzirom na trenutnu situaciju, interesovanje za aranžmane Gulivera postoji, a najveće je za Trebinje i Sarajevo. Razlozi su pristupačnost i lakša organizacija.

Da bi realizovali novogodišnje aranžmane, agencije su dužne da poštuju mjere i preporuke. U Guliveru napominju da pristupaju ozbiljno svim mjerama, kako bi obezbijedili maksimalnu sigurnost putnika.

„Pored obaveznog nošenja makse u prevozu, tokom boravaka u hotelu i na organizovanim obilascima, primjenjuje se i dezinfekcija ruku kao i poštovanje distance. Takođe, s obzirom na ograničenje boravka od maksimum 48 sati van granica Crne Gore za zemlje sa ‘žute liste’ svi aranžmani su prilagođeni tom ograničenju i putnici neće morati da rade testove za povratak u Crnu Goru. Dodatna usluga koju nudimo je i putno zdravstveno osiguranje sa Covid-19 pokrićem za zemlje Evrope“, zaključio je Jelušić.

Najčitanije