fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHidro avio regata promoviše hidroavijaciju i male aerodrome

Hidro avio regata promoviše hidroavijaciju i male aerodrome

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Međunarodna hidro avio regata Montadria otvorena je danas preletom regate s aerodroma Tivat iznad Porto Montenegra, gdje je ujedno bila i prva hidro avio baza na prostoru Arsenala, u cilju promocije hidroavijacije i značaja malih aerodroma.

Takav vid manifestacije u dijelu hidro avio regate u Crnoj Gori održava se prvi put, a ujedno i obilježava 80 godina od posljednjeg leta Eskadrile pilota hidroaviona sa teritorije Crne Gore, prenosi Mediabiro.

Direktor manifestacije, Siniša Bubanja, kazao je da je cilj hidro avio regate da u narednom periodu promovišu hidroavijaciju, sport, kulturu i ljepote Crne Gore.

“Želimo da damo na značaju pokretanju malih aerodroma u Crnoj Gori u sportsko turističke svrhe, njihovu afirmaciju i izgradnju njihovih tehničkih kapaciteta. Neka ova regata zajedno sa nama se razvija. Neka dugo traje, a trajaće onoliko koliko mi kao ljudi budemo razmišljali o Crnoj Gori, promociji njenih ljepota i njenoj slavnoj tradiciji”, rekao je Bubanja.

Potpredsjednik Opštine Tivat, Goran Božović, poručio je da mu je zadovoljstvo što kulturno-istorijsko nasljeđe mogu, na ovaj način, povezati sa ogromnim turističkim potencijalom Tivta i Crne Gore.

„Ova manifestacija je atraktivna i za građane Tivta i posjetioce. Svakako, danas prisustvujemo velikom istorijskom momentu za crnogorsku hidroavijaciju. Očekujem da ova manifestacija u budućem periodu i godinama pred nama predstavlja novi zamajac turističke privrede našeg grada i svakako će uticati na diverzifikaciju turističkog proizvoda u našem gradu i Crnoj Gori”, naveo je Božović.

Zoran Vukašinović iz Ministarstva kapitalnih investicija naveo je da je programom regate predviđena prezentacija prirodnih ljepota Crne Gore, te da je njen cilj, poboljšanje turističke ponude Crne Gore.

„Regata ima jak osnov za razvoj tog tipa avio saobraćaja, povezivanja sa partnerima investitorima. Iskreno se nadam da će ova regata prerasti u tradicionalnu, da će biti jedna dobra sinergija kako investitora tako i drugih partnera za razvoj ovog vida saobraćaja”, poručio je Vukašinović.

Direktor Adriatic Marinas, David Margason, kazao je da djeluje da je to novi početak za hidroavijaciju u Crnoj Gori.

“Ovo će biti centar novih planova da stvorimo novo iskustvo za turizam u Crnoj Gori”, rekao je Margason.

Generalni menadžer hotela Regent Porto Montenegro, Kai Dieckmann, naveo je da ta regata na neki način predstavlja Crnu Goru kao turističku destinaciju.

„Nadam se da će pojavom avionima bilo da su na vodi, zemlji ili u vazduhu ovo biti znak prosperiteta u budućnosti. Kada dođu avioni, tada dolaze i turisti. Nadamo se da ćemo imati dosta turista ovdje u Crnoj Gori i uživati u gostoprimstvu”, kazao je Dieckmann.

Vazduhoplovni publicista Boris Ciglić, podsjetio je da je prije više od vijeka jedan vazduhoplovac, koji je među prvima letio nad Bokom sa hidro avionom, zapisao da leti nad jednim od najljepših pejzaža na svijetu.

„Mnogo vremena je prošlo od tada i promijenilo se mnogo toga. Promijenili su se hidro avioni, države i čitav svijet. Ipak, more, planina i nebo koji nas okružuju ostali su veličanstveni. Siguran sam da će se u to uvjeriti u narednim danima svi učesnici ove regate kojom se hidroavijacija u Crnu Goru vraća na velika vrata”, zaključio je Ciglić.

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo oblačno, od sredine dana kiša

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima,...