fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGrađani potpisuju peticiju protiv poskupljenja bezdimnih proizvoda

Građani potpisuju peticiju protiv poskupljenja bezdimnih proizvoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Više od stotinu građana potpisalo je do sada peticiju u kojoj se protive poskupljenju bezdimnih duvanskih proizvoda, a koje je predviđeno da stupi na snagu 1. jula novim Zakonom o akcizama.

Inicijator peticije, Dražen Radošević, kazao je da broj potpisnika za manje od 24 sata na platformi peticije online samo pokazuje nezadovoljstvo korisnika takvom odlukom koja, kako tvrdi, samo šteti svima koji su već odlučili da prestanu da puše cigarete.

“Ovakvim predlogom zakona se kažnjavamo mi koji smo odlučili da ostavimo cigarete i u grijanom duvanu pronašli rješenje. Smatram da nas takvom odlukom vlasti samo tjeraju da se vratimo cigaretama, koje će isto tako poskupjeti u julu. Kako su procijenili da je u našem interesu da se snalazimo i nabavljamo nesagorijevajući duvan iz Bosne i Hercegovine (BiH), Albanije i Srbije. Da li to znači da i nas tjeraju na šverc i da svi sad treba da pušimo švercovane cigarete i bezdimne proizvode? Mi se za to nijesmo borili“, poručio je Radošević.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja ranije je saopštilo da je odlukom o smanjenju planiranog povećanja akciza na samo dio proizvoda Vlada pokazala da posebno vodi računa o glasu javnosti.

Na niže korekcije od prvobitno planiranih u akciznoj politici, Ministarstvo i Vlada su se odlučili uvažavajući, kako je navedeno, sugestije privrede i poslanika u crnogorskom parlamentu.

Potpisnik peticije Aleksa Orović tvrdi da očigledno niko nije pitao narod šta misli o svim najavljenim poskupljenjima.

„Peticiju smo prvo podnijeli i Ministarstvu finansija i socijalnog staranja na sajtu Glas građana – e peticije i dobili odgovor da ćemo za 20 radnih dana znati da li uopšte ispunjavamo uslove da se o našem problemu javno izjasnimo“, rekao je Orović.

On smatra da takvo uvažavanje glasa naroda samo dovodi u sumnju da li Vlada samo deklarativno ili i suštinski želi da čuje građane šta misle o gorućim temama, s obzirom da je i ova sada jedna od preko 40 peticija na čekanju.

Najčitanije