fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFrancuskinja Odile Renaud-Basso na čelu EBRD-a

Francuskinja Odile Renaud-Basso na čelu EBRD-a

London, (MINA-BUSINESS) – Francuskinja Odile Renaud-Basso izabrana je za novu predsjednicu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Odbor guvernera EBRD izabrao je Renaud-Basso, dosadašnju direktoricu trezora francuskog Ministarstva privrede i finansija, za novog predsjednika banke na redovnom godišnjem sastanku, prenosi Indikator.ba.

Renaud-Basso, koja je dobila više glasova od svog protivkandidata, poljskog ministra finansija Tadeusza Koscinskog, već je četvrti francuski predstavnik na toj funkciji, naslijedivši Britanca Sumu Chakrabartia, koji je već dva mandata, od 2012. godine, na čelu vodeće evropske razvojne banke.

Pod njegovim vođstvom, banka, koja je osnovana 1991. godine za pružanje ekonomske pomoći za demokratsku tranziciju bivših socijalističkih zemalja, značajno je proširila svoje aktivnosti van evropskog kontinenta na južni Mediteran i azijske zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, a sada su guverneri odobrili i zahtjev Iraka da postane dioničar banke.

Od sada, u skladu s novom strategijom, očekuje se da će EBRD u narednih pet godina izdvojiti najmanje 50 odsto svojih sredstava za zelene investicije, a prioritet će biti i digitalizacija i povećanje otpornosti ekonomija.

Već ove godine EBRD je pomogao 38 država članica finansijskom pomoći u ukupnom iznosu od 21 milijardu EUR u suzbijanju učinaka pandemije.

Najčitanije