fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFrancuska spremna da podrži proaktivni zakonodavni proces

Francuska spremna da podrži proaktivni zakonodavni proces

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Francuska je spremna da podrži Crnu Goru u proaktivnom zakonodavnom procesu, kojim će se konkretizovati i proširiti inicijativa Investiciono-razvojnog fonda (IRF) kako bi se oslobodila kreativnosti i žensko preduzetništvo, saopštio je njen ambasador, Christian Timonier.

„Biće to za dobrobit cijelog društva“, poručio je Timonier, koji je podržao kampanju IRF-a pod nazivom Ona pokreće biznis, čiji je cilj podsticanje i afirmacije ženskog preduzetništva i osnaživanje žena u Crnoj Gori.

 

On je čestitao IRF-u na proaktivnom djelovanju u korist razvoja ženskog preduzetništva u Crnoj Gori i jednakog pristupa finansijama svim ženama zainteresovanim za pokretanje biznisa.

Iz IRF-a je saopšteno da je Timonier kazao da Francuska pozdravlja uključivanje žena u ekonomski život Crne Gore na svim nivoima.

„Inicijative koje se tiču promovisanja zapošljavanja žena dio su procesa usklađivanja društava Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU, što je preduslov efektivnog integrisanja regiona u ekonomsku i socijalnu izgradnju Evrope“, rekao je Timonier.

On je dodao da je ponosan što može da kaže da Francuska snažno podržava Crnu Goru u tom dijelu, njenu ekonomiju i građane, posredstvom uspostavljenog partnerstva između Francuske razvojne agencije i IRF-a, odnosno projekta vrijednog 50 miliona EUR, koji predstavlja okosnicu preferencijalnog aranžmana kojim se ohrabruje žensko preduzetništvo i stvaranje povoljnog ambijenta za finansijsku inkluziju žena.

„Rodna ravnopravnost je jedan od prioriteta u mandatu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona od 2017. godine. Na početku mandata francuska Vlada je usvojila novi set obaveza za poslodavce u cilju promovisanja jednakosti između muškaraca i žena na radnom mjestu, ukljućujući uvođenje i objavljivanje specifičnih indikatora razlike u platama i sankcije za neuspjeh u rješavanju nejednakosti u zaradama žena i muškaraca“, naveo je Timonier.

On je podsjetio da je Francuska tokom svog predsjedavanja EU postavila za cilj da u Evropsku povelju o ljudskim pravima unese nova prava za žene.

„U sektoru preduzetništva, u Francuskoj je nedavno izglasan zakon kojim se želi obezbijediti zastupljenost žena na najvišem nivou poslovnog upravljanja u preduzećima. Njime se, takođe, upotpunjuje proaktivni pristup koji je iniciran 2011. godine, zahvaljujući kome se Francuska nalazi među prvim zemljama u svijetu kada govorimo o zastupljenosti žena u upravnim odborima“, naveo je Timonier.

On je dodao da taj novi zakonodavni tekst sadrži odredbe kojima se promoviše profesionalna jednakost između žena i muškaraca, naročito u pogledu zarada i borba protiv seksualnog i rodnog nasilja na radnom mjestu.

Iz IRF-a su podsjetili da je u okviru kampanje Ona pokreće biznis raspisan poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu. Na poziv mogu da se prijave žene koje su počele biznis ili planiraju da unaprijede postojeći.

Pravo učešća imaju registrovana preduzeća u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do objave poziva, a koja posluju kraće od dvije godine.

Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekata konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditni linija za žene u biznisu.

Dodatne informacije zainteresovani mogu da dobiju pozivom na telefon 080 012 012 ili preko e-mail-a: [email protected], od sedam do 15 sati svakog radnog dana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije