fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFokus na definisanju održivog makroekonomskog okvira

Fokus na definisanju održivog makroekonomskog okvira

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i Svjetska banka (SB) će se, prema riječima njenih predstavnika, fokusirati na definisanje održivog makroekonomskog okvira i kreiranje programa reformi koji će imati snažan fiskalni oslonac.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović sa saradnicima održao je završni sastanak sa šefom Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru, Christopherom Sheldonom i analitičarima te institucije, u okviru misije posvećene usaglašavanju partnerskog okvira za ugovaranje zajma zasnovanog na javnim politikama (DPL aranžman).

Fokus daljeg rada dvije institucije, kako je saopšteno na sastanku, je definisanje održivog makroekonomskog okvira i kreiranje programa reformi koji će imati snažan fiskalni oslonac i obuhvatiti mjere koje se direktno odražavaju na rast, konkurentnost i zaštitu životne sredine.

Damjanović je iskazao spremnost da u punom kapacitetu odgovori na sve izazove koji reformski proces nameće, ostajući dosljedan opredjeljenju Vlade da uz očuvanje osnovnih poreskih stopa i zarada u javnom sektoru, kao i restriktivno i konzervativno planiranje prihodne strane, umanji negativan efekat inflacije na aktivnosti privrede i životni standard građana.

On je kazao da je svakako prepoznat prostor za jačanje prihodne strane budžeta prvenstveno kroz mjere poreske politike i širenje poreskog obuhvata, te da će racionalizacija potrošnje biti dovedena do optimalnog nivoa, kao i da će se još radikalnije raditi na suzbijanju sive ekonomije.

Sheldon je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Crnom Gorom, ocijenivši da je sastanak dobar nastavak razgovora započetih prilikom godišnjih sastanaka u Vašingtonu, dodavši da je tim Svjetske banke tu da pomogne Crnoj Gori da kreira dobru fiskalnu poziciju i lagodnije upravlja deficitom.

Takođe je prenio spremnost institucije koju predstavlja da pruži stručnu i tehničku podršku kako bi se DPL aranžman realizovao u što je moguće kraćem roku, posebno imajući u vidu da će se prava vrijednost te operacije prepoznati kroz rangiranje Crne Gore na međunarodnim tržištima kapitala.

Predstavnici Svjetske banke takođe su konstatovali da je ovogodišnji makroekonomski okvir održiviji u odnosu na prethodne projekcije za ovu godinu usljed jače ekonomske aktivnosti i većih prihoda.

Tim Svjetske banke, predvođen Sheldonom održao je radni sastanak i sa rukovodstvom Uprave prihoda i carina, predvođenim vršiocem dužnosti direktora, Vladimirom Bulajićem, kojem je prisustvovao i ministar Damjanović. Na sastanku je razmatrana implementacija projekta reforme poreske administracije (RARP).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...